Fájdalmas évforduló: az AIDS negyven éve

12 Jun 2021 Hozzászólások:  Megtekintések: 
aids.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

1981 június 5-én, az amerikai CDC (népegészségügyi központ) megjelentetett „Morbidity and Mortality Weekly Report” kiadványában egy közleményt, hogy Los Angeles-i homoszexuális férfiaknál egy speciális tüdőgyulladást, az ún. pneumocystis baktérium okozta tüdőgyulladást találtak.

Ilyen ritka, de életet veszélyeztető fertőzéseket korábban is tapasztaltak természetesen, férfiak, nők és gyermekek körében egyaránt, az USÁ-n kívül is, de ezeket általában nem jelentették, talán ezek lehettek a közelgő HIV/AIDS korai elődei. 1981-től számítva, az UNAIDS szervezet becslése szerint a HIV fertőzés és az AIDS betegség következtében mintegy 32,7 millió ember halt mega világon, és globálisan kb. 75,7 millió lehet a fertőzöttek száma.

Mondhatjuk, hogy ma már megvannak az eszközeink a HIV fertőzés megfékezésére. Ebben szerepel számos prevenciós intézkedés a szexuális úton terjedő betegségek meggátlására, valamint azok az ún. antiretrovirális gyógyszerek, amelyekkel a HIV fertőzés kezelhető, és karbantartható. Mégis, 2019-ben 690 ezer volt a HIV/AIDS okozta halálozás a világban. Miért nem tudjuk még teljesen uralni e betegséget, mit lehetne még tenni? Az eredeti népegészségügyi cél az volt, hogy 2030-ra ne legyen többé AIDS a világon.

Számos problémával kell szembenéznünk természetesen. Nemcsak a prevenció és a kezelés elérhetőségében tapasztalható egyenlőtlenség, de pl. a jogi megítélés is változik az egyes országokban. A kulcs a HIV által érintett közösségek, mint pl. a melegek, a transzgender nők, a szexmunkások és klienseik, az intravénás kábítószerhasználók, ők képezik az új HIV fertőzöttek mintegy 62%-át a világon. Századunkban az ENSZ 67 tagországában kriminalizált ügy az azonos neműekkel folytatott szex, 92 országban a HIV fertőzés átadása, és 18 országban a transzgender nem megléte.

A szexmunkások és az iv. kábítószerhasználók a világ nagyrészén illegálisnak minősülnek, így nem meglepő, hogy a hatékony népegészségügyi intézkedések pont azokat nem érik el, akik e területen érintettek, vagy társadalmilag marginalizáltak, és náluk magasabb a HIV fertőzés kockázata. A Nemzetközi AIDS Társaság által deklarált elvek, amelyek 2017-ben jelentek meg a Lancet-ben, javasolták pl. az érintett emberek kriminalizásának hatályon kívül helyezését, de ebben a kérdésben azóta sem történt előrelépés.  

Az ENSZ egyik elve az UHC (Universal health coverage), az egészséghez való azonos hozzáférhetőség), olyan jog, ami biztosítaná, hogy a világon bárki, betegsége esetén hozzáférhessen azonos szinten, e betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.  Ezt a célt az ENSZ 2030-ra kívánja elérni. Ha belegondolunk, ez a HIV/AIDS szempontjából alapvető, és többek között emiatt is hirdették meg ez évben, június 8-10 közötti időpontra (az ENSZ főtitkára António Guterres által) fő témaként A HIV/AIDS-szel kapcsolatos 5. magasszintű meetinget, amely elsődleges célja a fertőzéssel és betegséggel összefüggő teljeskörű elkötelezettség és egyenlőség deklarálása.  

A HIV fertőzés legyőzése nem lehetséges azon célzott programok nélkül, amelyek az érintett közösségek, népesség számára készülnek. Mindezt felerősíti számos globális probléma, mint pl. a klimaváltozás, a migráció, az élelmiszer-, és az ivóvízellátás körüli bizonytalan tényezők. Itt tartunk jelenleg. A HIV/AIDS nem kerülhet biztos kontroll alá addig, amíg az emberi jogok nem biztosítottak mindenütt egyforma mértékben, legfőképpen az egészséghez való jog. Ha mindez nem valósítható meg, akkor sajnos a következő 40 évben várható, hogy továbbra is szembe kell néznünk a HIV fertőzéssel, és az általa okozott AIDS betegség tényével: sok-sok életet veszíthetünk így.  

forrás The Lancet

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2821%2901213-7

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész