COVID után – a gyógyulás felé: mi a poszt-COVID szindróma?

12 Jun 2021 Hozzászólások:  Megtekintések: 
post-covid.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

A koronavírus-fertőzést követően  a legtöbb beteg tünetmentesen gyógyul, és problémamentesen vissza tud térni korábbi életéhez, munkájához. Kisebb arányban azonban előfordulhat valamilyen hosszabb ideig tartó károsodás, főként a tüdőt, a légzőszerveket illetően. Ha ezek a tünetek, a károsodások a betegség kezdete után, 4 héten túl is fennállnak, ez az ún. poszt-COVID szindróma. A jelenséggel kapcsolatosan néhány vezető hazai országos szintű egészségügyi intézmény (az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet) szakemberei kidolgoztak egy protokollt, amelynek célja a poszt-COVID betegek  járóbeteg-ellátására, a szakrendelésekre épülő utógondozásra, a kontrollvizsgálatokra, a rehabilitációra, és a „telemedicinális távfelügyeletre” adott javaslat.

Most (a kézirat 2021. május utolsó hetében készült) gyakorlatilag lezajlottnak tekinthetjük a COVID-19 járvány 3. hullámát, és fokozatosan megindult a nyitás az élet minden területén. A járvány dinamikáját lassan megismerjük, és ez évtől kezdődően megindultak a védőoltások is, amely e pillanatban, hazánkban 5 millió (első adagú) vakcinálást jelent. A járvány sok tanulságot hordoz hosszabb távra nézve is, jelenleg éppen a vakcinák egymással való kombinálásának lehetőségét vizsgálják.

Fontos tanulság az említett poszt-COVID szindróma jelensége, lássuk röviden mit jelent ez, és a protokoll hogyan, milyen módon tesz ajánlásokat a vizsgálatokra, a kezelés és a rehabilitáció lehetséges módozataira.

Hogyan csoportosíthatóak a fertőzésen átesett betegek?

 • Enyhe, vagy közepes tüneteket mutatott betegek, nem kerültek kórházba, a háziorvos felügyelte őket és a betegség után jelentkeznek a szakrendelésen.
 • Közepes, vagy súlyos klinikai tünetes betegek, kórházi elbocsátást követően jelentkeznek a szakrendelésen.
 • Súlyos klinikai tünetes betegek, lélegeztetőgépre kerültek, hosszabb sikeres gyógykezelést követően jelentkeznek a szakrendelésen. A poszt-COVID szindróma elsősorban őket érinti.  

A poszt-COVID tünetek általában az elbocsájtást követően észlelhetőek. Az intenzív osztályokról kikerülő betegek felében legalább 1 tünet megfigyelhető (idegfájdalom, izomfájdalom, szellemi működés zavara, esetleg pszichiátriai tünet).

A poszt-COVID betegeket követő program főbb elemei:

 • Szakszerű komplex ambuláns, részben otthoni rehabilitációs program (3-6-12 havi) utánkövetés
 • A légzéskárosodás megfigyelése, állapotfelmérés
 • Utánkövetés: kontrollvizsgálatok (légzésvizsgálat, labor, képalkotó vizsgálatok, egyéb pl. kardiológiai, pszichiátriai vizsgálat).
 • Komplex gondozás révén a teljes gyógyuláshoz való eljuttatás.
 • A légzőszervi károsodásnak megfelelő légzőszervi rehabilitációs program betanítása, ellenőrzése.

A poszt-COVID-szindróma jellemzői

Összetett tünetegyüttes, jellemző a légszomj, az erős fáradékonyság, heves szívverés, alvászavar, szellemi működészavar, szédülékenység, maradó ízlés- és szaglászavar vagy -vesztés.

 • A tüdőt érintően: nehézlégzés, mellkasi fájdalom és köhögés. Ez utóbbiak főleg a tartós gyulladás miatt alakulnak ki, tüdőszöveti, kislégúti károsodások, ill. a mellkasi-, légzőizmok átmeneti, vagy maradandó gyengesége.
 • A szívet érintő következmények: akut infarktus, kamrai, ill. pitvari hegesedés, elzáródás, pitvarfibrilláció, kamrai arritmiák.
 • Idegrendszeri zavarok, tünetek: iszkémiás stroke; a perifériás idegek betegsége (polineuropátia).
 • Pszichés tünetek: szorongásos, depresszív és poszttraumás zavarok.

Ezek a tünetek bármely életkorban előfordulhatnak, jellemzőbb 55 év feletti férfiakon, ill. változókor utáni nőknél.  

Hogyan lehet ellátni a poszt-COVID szindrómát?

Képünkön (1. ábra) jól látható a „betegút”: a COVID-19 után lehet panaszmentes, ill. enyhe panaszos a beteg, ilyen esetekben általában otthon marad karanténban. Súlyos társbetegség esetén, vagy COVID utáni közepes-súlyos tünetekkel általában kórházba utalják. A kórházi ellátás során súlyosabb esetben gépi lélegeztetésben is részesítik. Megfelelő állapotjavulás után hazamehet, jelentkezik a háziorvosnál, bemutatja a zárójelentést.  Az otthon lévő betegekkel együtt a két útvonal találkozik, a háziorvos az  elbocsájtott, ill. a kórházban nem kezelt betegeket poszt-COVID ellátóhelyre irányíthatja.

A poszt-COVID beteget néhány napon belül fogadja a szakorvos, megtörténnek a vizsgálatok. Ezután eldönti, feltételez-e maradandó károsodást. Ha igen, bevonja az adott terület rehabilitációs szakorvosát és kialakítják a beteg programját.  

Az elvégzendő vizsgálatok röviden

Légzőszervi vizsgálatok

Spirometria, oxigén telítettség, 6 perces járástávolság méréssel. Laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (a paraméterek romlása esetén CT vizsgálat lehet szükséges).

Szív-érrendszeri vizsgálatok  

Vérnyomás, pulzus, perifériás ödéma, keringési zavar jelei, EKG (sinus tachikardia, különböző típusú  ritmuszavarok, szívizom-isémiára utaló jelek), laborvizsgálatok, szívultrahang, kardioMRI, kardioCT, stb.

Idegrendszeri (neurológiai) vizsgálatok

Három hónapon túl jelentkező fejfájás, kognitív zavarok, emlékezetkiesés, kéz- és lábzsibbadás, objektív bénulás, perifériás idegrendszer működészavarai. ENG (elektroneurográfiás) vizsgálat) és nyomon követés.  

Pszichiátriai szakvizsgálat (szükség szerint)

Három hónapon túl jelentkező fáradékonyság, alvászavar, ingerlékenység, megváltozott viselkedés, érzékcsalódások, alacsony stressztűrő képesség.

A betegek követése, gondozása

Szükséges a 3-, 6- és végül egy lezáró 12 hónapos utánkövetés. Ebben részt vesz a háziorvos is. Ha ezt követően is maradnak károsodások, akkor azt már az adott károsodásnak megfelelő krónikus gondozás keretei között kell végezni.

A rehabilitációs ajánlások közül kiemeljük a légzőszervi, és a pszichiátriai rehabilitációs ajánlást:  

Légzőszervi rehabilitáció (2. ábra)

 • A légzőgyakorlatok elősegítik a tüdők tágulását, elősegítik a légúti váladék távozását a nagyobb légutak felé, így a váladék nem halmozódik fel a tüdő alapján. Növeli a vitálkapacitást és javítja a tüdő működését. A mély, lassú légzés, valamint a mellkas és a vállak kitárásával végzett légzés a két legfőbb légzőgyakorlat. Belégzőizom erőfejlesztő tréner (IMT) javasolt, a 17 POWERbreathe Medic-vel végezhető gyakorlatok erősítik a rekeszizmot és a bordaközti izmokat.

Pszichiátriai rehabilitáció (3. ábra)

 • Társas izoláció csökkentése, kapcsolattartás, önsegítő csoportok.  
 • Pszichológiai elsősegély telefonos és online elérhetőséggel. Képzett személyzet a segítségkérő és az egészségügyi szervek között.
 • Pszichiátriai és addiktológiai kezelés.

 

Mindez persze csak egy rövid betekintés volt, és a COVID elleni küzdelem egy kisebb, ám fontos szelete. Hogyan alakul a járvány? Ezt nem könnyű megjósolni, remélhetőleg minél több lesz az oltott személy – világszerte – annál nagyobb az esély, hogy veszélyessége és terjedése is csökkenni fog. Könnyen elképzelhető, és ez szakértői vélemény, hogy valószínűleg szezonális betegséggé válhat. A védőoltás fontossága így még nagyobb, főként azért, mert szükséges lesz az ismétlése. Egyelőre úgy tűnik, hogy kb. 6 hónapos védettség várható, de ez hosszabb távon fog pontosan kiderülni.

Ahogy a cikk elején is szerepelt, éppen a vakcinahiányok kiküszöbölésére, egyben a jelentősebb immunválasz elérése céljából jelenleg a különböző COVID-vakcinák egymással való kombinálási vizsgálatai zajlanak. Ha ezek eredményesen zárulnak, akkor hatásos fegyver kerülhet kezünkbe a COVID-19 elleni küzdelemben.

 

Összeállította: Dr. Székely Gábor gyógyszerész

forrás: A COVID-19 vírusfertőzésen átesett - és visszamaradó károsodásokat szenvedő – POSZT-COVID SZINDRÓMÁS betegek gondozási protokollja. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet: Dr. Bogos Krisztina, Dr. Temesi Gabriella, Dr. Kerpel-Fronius Anna, Dr. Madurka Ildikó, Dr. Szilasi Mária, Dr. Varga János, Dr. Kovács Gábor, Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet: Dr. Andréka Péter, Dr. Sári Csaba, Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet: Dr. Kéri Szabolcs, Országos Klinikai Idegtudományi Intézet: Dr. Óváry Csaba, 2021.

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész