Tüdőgyulladások 2. A gyermekkori tüdőgyulladásról röviden

14 Nov 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
at--d--gyullas--_t--bla2.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

A tüdőgyulladás csecsemő- és gyermekkorban is súlyos betegség, de kimenetele sokkal jobb, mint a felnőtt betegeknél. Magas kockázat a legkisebbeknél van, vagy ha fennáll valamely súlyos alapbetegség (pl. mukoviszcidózis, immungyengeség stb.)

Életkor szerint eltérő kórokozók jellemzőek: újszülötteknél a G-csoportú streptococcus, csecsemőkorban a staphylococcus és az RSV-vírus, kisdedkorban a mycoplasma és pneumococcus. Nagyobb gyermekeknél már a felnőttekéhez hasonló kórokozók vannak jelen.

Melyik életkorban mi jellemző?

Csecsemők esetén, hallgatózáskor az orvos bronchitiszes, „görcsös” jellegű zörejeket hall. Jellemző lehet az alvás közben észlelt szapora, vagy nyögő légvétel, orrszárnyi légzés.  Újszülötteknél a tüdőgyulladás általában nem „egyedül” lép fel, hanem a szepszis, vérmérgezés részjelensége.

Csecsemőkorban az említett RSV-vírus okozta fertőzés jellemző, főként koraszülötteknél, vagy ahol ún. bronchopulmonalis dysplasia áll fenn (ez az ún. “lélegeztetett tüdőbetegség”, általában hosszú ideig tartó gépi lélegeztetés után alakul ki. A gépi lélegeztetés során – amely végeredményben a gyermek életét megmenti, – az amúgy is beteg tüdő károsodást szenved, pl. a pozitív nyomással belélegeztetett oxigén-levegő keverék miatt.)

Gyakori az influenzavírus-okozta tüdőgyulladás, ahol ráadásul Streptococcus aureus okozta „viharos”, súlyos tüdőgyulladás alakul ki.

Kisgyermekkorban a vezető kórokozó a Streptococcus pneumoniae, általában kevert, hörgő-tüdőgyulladást okoz. Az invazív Haemophilus influenzae okozta fertőzés a hatékony védőoltás miatt ma már ritka.

A táblázatban (ld. a képen) a tüdőgyulladásra hajlamosító tényezők csecsemő- és gyermekkorban.

5 év feletti gyermekeknél a kórokozók és a lefolyás hasonló a fiatal felnőttekéhez, gyermekeknél a Legionella fertőzés ritka.

Gyermekkori otthon szerzett tüdőgyulladás esetén az orvos számára a legfontosabb kérdés, hogy a gyermek otthon, vagy csak kórházi körülmények között kezelhető-e.

Diagnosztika, kezelés

Az otthon kezelhető gyermeknél nem szükséges képalkotó vizsgálati megerősítés. Kórházi kezelés igénye esetén szükséges a részletes laborvizsgálat, RSV-esetén a gyorsteszt. Köpetvizsgálat gyermekeknél, főleg kicsinyeken általában nem kivitelezhető.

A kezelés nagyjából hasonló a felnőttkorihoz, annyiban tér el, hogy gyermeknek egyes kivételekkel nem adható fluorokinolon (ezek a –floxacinok).

Csecsemőknél mindig fontos az intravénás folyadékpótlás és szintén intravénás antibiotikum-kezelés biztosítása.

Kisdedek, és nagyobb gyermekek tüdőgyulladása esetén már adható szájon át szedendő antibiotikum, (akár tabletta, kapszula, akár szirup), ritkán kombinációs kezelés formájában.

 forrás: Dr. Ludwig Endre: Infektológia, orvosegyetemi tankönyv

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész