Mégsem olyan jelentős a „citokin vihar” COVID-19-ben?

19 Sep 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
citokin-vihar.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Egy új kutatás szerint az immunrendszer túlzott aktivitása, az u.n. „citokin vihar” nem játszik komoly szerepet a COVID-19 fertőzés súlyosabb formáiban. Ez az adat gyökeres ellentétben áll több előzetes kutatás eredményével.

Dr. Peter Pickkers és munkatársai, akik egyedülálló módon összehasonlították a válságos állapotban lévő COVID-19 betegek, a bakteriális szepszisben szenvedők, a traumát- és a szívmegállást elszenvedett súlyos betegek citokin szintjeit, maguk is meglepődtek az eredményeken. A keringő citokin koncentráció a COVID-19 betegekben alacsonyabb volt a más betegségben szenvedő, intenzív kezelésre szoruló betegekben mérhetőkhöz képest.

 k adataihoz képest –  Először fordult elő, hogy a citokineket a különböző betegségekben szenvedőkön azonos módszerekkel mérték. Eredményeik meggyőzően igazolták, hogy a keringő citokin koncentráció nem magasabb, hanem éppen alacsonyabb a más betegségben szenvedők adataihoz képest – mondta el Dr. Pickkers. (A tanulmány levél formában jelent meg a JAMA-ban 2020. szeptember 3.-án.)

A citokinek összehasonlító mérése

Normális esetekben a gyulladást kiváltó kisméretű fehérjék, a citokinek elősegítik a sérülések, a fertőzések és egyéb betegségek utáni gyógyulást. A „citokin vihar” természete pontosan nem meghatározott, de számos kutató véleménye szerint a COVID-19 következtében fellépő túlzott gyulladásos válaszról van szó, amelyben -több tényező mellett- igen nagy szerepet tulajdonítottak a citokineknek.

Az azonban nem volt világos, hogy vajon a citokin viharok a különféle betegségekben szenvedőket ugyanolyan módon érintik-e? Dr. Matthijs Kox, Dr. Pickkers és munkatársai (Radbound University Medical Center in Nijmegen, Hollandia) a JAMA-ban 2020. szeptember 3-ai számában levél formában megjelent tanulmányukban először számoltak be olyan összehasonlító vizsgálatról, amelyben a keringő citokin koncentrációt azonos módszerekkel mérték a különböző betegségekben szenvedő, intenzív osztályon kezelt betegekben. A holland Radbound University Medical Center intenzív osztályán 2020. március 11 és április 27. között kezelt,  gépi lélegeztetésre szoruló 46 akut respiratorikus distressz szindrómában (ARDS-ben) szenvedő COVID-19-es betegének szérumában megmérték  a citokinek, neveztesen a tumor nekrózis faktor (TNF), az interleukin-6 (IL-6) és az interleukin-8 (IL-8)  szintjeit.

Az eredményeket 51 szeptikus shockban plusz ARDS-ben, 15 ARDS nélküli szeptikus shockban, 30 kórházon kívüli szívmegálláson túlesett és 62 politraumatizált beteg eredményeivel hasonlították össze. (A nem COVID-19-ben szenvedők adatai régebbről származtak).

forrás és a cikk folytatása: http://otszonline.hu/cikk/megsem_olyan_jelentos_a_citokin_vihar_covid_19_ben?fbclid=IwAR34CI78jzS025DX_lIAzb-8Wxx2AmuY_rk01qWQVK5J8FqU97BYvSl7lJY

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész