D3-vitamin szedése egészséges egyéneknél

05 Sep 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
D30904-2.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében (Az Orvosi Hetilap alább hivatkozott cikkének néhány részlete, és ábrák.

D30904-0.jpg

A D-­vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül.

Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban. A probléma megoldása széles körű összefogást sürget.

Ezt felismerve, a D-­vitamin ­hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D­vitamin­hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól.

A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D­vitamin­hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség fi gyelmét a probléma fontosságára...

... A D­-vitamin ­hiány megelőzése egészséges egyéneknél is indokolt. Magyarországon aD­-vitamin ­hiány szempontjából fokozott kockázatnak kitett egyéneknél egész évben javasolt a preventív célú D­-vitamin ­bevitel, egészséges emberekben csak a téli–kora tavaszi hónapokban.

Prevenció céljából D3-vitamin per os bevitele ajánlott, az adott életkorban szükséges mennyiségben. Túlsúlyos egyéneknél a megelőzésben használt adag legalább az egyébként javasolt duplája.

2

Magyarországi étrend mellett a télen szükséges D­vitamin bevitele csak étrendváltoztatással nem lehetséges. Az ételek D3-vitaminnal történő dúsítása nem javasolható, a bevitt D­vitamin ellenőrizhetetlensége és a más országokban korábban előforduló, D­-vitamin­ mérgezéshez vezető ipari balesetek veszélye miatt. A D­vitamin­ hiány megelőzéséhez szükséges D3-vitamin ­pótlást szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani.

A D-­vitamin ­hiány megelőzésének fontosságáról mielőbb országos ismeretterjesztő kampány szervezése, a megelőzésben felhasználható készítményekről minisztériumi, egészségbiztosítói döntés szükséges."

forrás: Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében.Takács I et al, Orvosi Hetilap 2012 ■ 153. évfolyam, Szupplementum, 5-26.

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész