Amit a koronavírus tesztről érdemes tudni: melyik használható – melyik nem?

07 Aug 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
ilku-l-cikk--hez.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Lehet jól választani? (beszélgetés dr. Ilku Líviával)

Mielőtt belevágunk a tesztelésbe, nem árt tudni, hogy a világon forgalomban lévő 300 körüli koronavírus-teszt nagyobb hányada használhatatlan, Magyarországon is találtak olyan importált tesztet, amelynek jóslóértéke még a 20 százalékot sem érte el. A tesztek, vizsgálati módszerek kiválasztásakor például mindig nézni kell, hogy azok rendelkeznek-e ún. „CE” minősítéssel. Az európai megfelelőség azt igazolja, hogy az adott tesztet a gyártó megvizsgáltatta – gyorsteszt esetében saját maga -, és az megfelelt az uniós biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Ha a minősítés megvan, a tesztek eredménye akkor sem vehető készpénznek.

  • A diagnosztikai eszközökre, így a tesztekre vonatkozó, nálunk is használatos uniós szabályozást jól ismerem, de magam sem mernék az interneten koronavírus-tesztet venni – mondja Dr. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

  • Az önellenőrzésre szánt teszteken a CE-jelölés mellett szerepel egy négyjegyű szám is, ami a minőségüket tanúsító ún. „kijelölt szervezetet” azonosítja, az európai kijelölt szervezetek egyébként elérhetőek, azaz ellenőrizhetőek az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) honlapján. Ráadásul az orvostechnikai eszköznek minősülő teszteket be kell jelenteni a hazai forgalomba hozatal előtt a gyógyszerügyi hatóság orvostechnikai főosztályának, de ennek során – a szabályozásnak megfelelően - az OGYÉI nem ellenőrzi őket, nem vizsgálják a hatékonyságukat és ezek bejelentésről kiadott tanúsítványok sem transzparensek jelenleg.

  • A helyzetet különösen faramucivá teszi, hogy az orvostechnikai eszközökre vonatkozó új uniós szabályozást idén májustól kellett volna alkalmazni, de határidejét épp a járvány miatt kitolták. Az újban már az szerepelne, hogy ilyen eszközök csak akkor hozhatók forgalomba, ha hatékonyságukat klinikai vizsgálattal igazolták.

  • A hatóságoknak a forgalomba hozható eszközöket egy európai adatbázisba is le kellene jelenteniük, hogy ott bárki visszakeresse, ellenőrizhesse őket. Viszont erre még várni kell, miközben most igazán jól jött volna egy transzparens, mindenki számára elérhető nyilvántartás. A laborháttérrel rendelkező kórházak és egészségügyi szolgáltatók gyorstesztjei már egy fokkal jobbak, de azok sem garantáltan megbízhatóak.


  • Ők csak olyan diagnosztikai eszközöket használhatnak, amelyek megfelelnek az előírásoknak, azaz ismerniük kell ezeket és ellenőrizni, hogy az általuk beszerzett tesztek rendelkeznek-e mindennel, amivel a szabályozás szerint kell – mondja Ilku Lívia. Mivel ők tudnak információt kérni a gyártótól és a forgalmazótól is, kötelesek beszerezni a tesztek gyártói megfelelőségi tanúsítványát, illetve ellenőrizni a gyógyszerügyi hatóságnál történő bejelentést, nálunk abszolút megbízhatatlan tesztbe nehezebb belefutni. Ez ugyanakkor nem garancia arra, hogy a teszt biztosan jó.

    Szerző:
  • Szabó Emese szakújságíró

(megjelent: Nők Lapja Egészség Magazin, 2020. június-júliusi lapszám)

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész