A COVID-19 HATÁSA A SZÍV-ÉRRENDSZERRE

27 Jun 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
covid-kering--s.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

forrás: otszonline.hu

A COVID-19 hatása a szív- és érrendszerre

A COVID-19-fertőzésen átesett betegek jelentős részének súlyos szív- és érrendszeri szövődményekkel kell szembenézniük. Ezen túlmenően a légúti manifesztációk kezelése is kardiovaszkuláris következményekkel fenyeget - hosszabb távon is.

Ahogyan egyre több adattal rendelkezünk a COVID-fertőzöttek terápiás kimeneteleiről, úgy fordul mind nagyobb érdeklődés annak kutatására, hogy a kezelés miként befolyásolja a szív- és érrendszert akár hosszabb távon is.

Radiology című lap áprilisi számának több cikke is foglalkozik azzal, hogy a COVID-19 okozta halálozásban mennyiben játszik szerepet a keringést károsító vérrögképződés, növelve az életveszélyes események előfordulásának a kockázatát. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a COVID-19-fertőzéshez az esetek egy részében súlyos szív- és érrendszeri események társulnak, például szívelégtelenség vagy szívinfarktus, illetve thrombosis.

Az egyik áttekintés szerzője, dr. William Brady (University of Virginia School of Medicine, Charlottesville) annak a reményének adott hangot, hogy eredményeik segítséget nyújtanak a sürgősségi osztályokon dolgozóknak a fertőzés kardiovaszkuláris manifesztációinak felismeréséhez. Munkacsoportja a The American Journal of Emergency Medicine című lapban tette közzé vizsgálatuk eredményeit, melyben 45 kutatás adatait elemezték a COVID-19-fertőzés és a kardiovaszkuláris események potenciális összefüggéseiről. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a fertőzöttek körében gyakoribb a myocardialis sérülés, a szívroham, az akut szívelégtelenség, szívritmuszavar és a vénás thromboembolia. A COVID-19-fertőzés miatt kórházban kezelt betegek 7–17%-ánál találták emelkedettnek a myocardium károsodása szempontjából kulcsenzimnek számító troponin szintjét, míg az intenzív osztályon kezelt betegek körében az emelkedett troponinszintet mutatók aránya 22–31%-nak bizonyult. Megállapították azt is, hogy COVID-19-fertőzötteknél nagyobb eséllyel következik be szívinfarktus, és a szívelégtelenség rizikója az esetek jelentős részében már a COVID-19-infekció miatti kórházi felvétel előtt emelkedett. Ezen túlmenően a fertőzöttek fokozottan veszélyeztetettek thrombosis szempontjából is, mely a stroke ismert rizikófaktora.

A kutatók azt is elemezték, hogy a COVID-19-fertőzés kezelésében használt gyógyszerek miként hatnak a szív- és érrendszerre. Különös figyelmet fordítottak a hidroxi-klorokinra, mely interakcióba léphet a szívbetegségek terápiájában használt egyes gyógyszerekkel. A szerzők véleménye szerint a hidroxi-klorokin „direkt myocardialis toxicitást okoz” és a cardiomyopathia súlyosbítása révén szívelégtelenséghez vezethet.

A COVID-19-fertőzés kezelésében használt másik szer a remdesivir alkalmazásával kapcsolatban óvatosságra intenek a szerzők, mert a remdesivir a tapasztalatok szerint szívritmuszavarokat és vérnyomásesést okozhat. Ezt különösen azért érdemes szem előtt tartani, mert a koronavírus nemcsak a légzőrendszert károsítja, hanem más szerveket, köztük a keringési rendszert is.

A COVID-19-fertőzötteket kezelő orvosoknak a szélesebb egészségi kihatások ismeretében kell megválasztaniuk az adott beteg számára optimális terápiát.

forrás: otszonline.hu

http://otszonline.hu/cikk/a_covid_19_hatasa_a_sziv__es_errendszerre?fbclid=IwAR1F0fqOZwgqIW7Nsyax_nJuHNvPCI2hGTZWlSgp-jscNX0kmJQlFkskHgY

 

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész