Mi minden lehet a köhögés hátterében?

04 May 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
k--h--g--s.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Avagy orvosi néven: a köhögés elkülönítő diagnosztikája

A COVID-19 betegség kapcsán igencsak előtérbe került a köhögés, mint tünet. E cikkben azt szeretnénk bemutatni, milyen sokféle betegség, állapot húzódhat meg a köhögés hátterében.

A köhögés élettani jelentőségű védekező reflex. Köhögés nélkül a belélegzett mikrométeres mérettartományba jutó szennyeződés nem tudna eltávozni a légutakból és súlyos gyulladást, szövetkárosodást hozna létre. Ezt az állapotot gyakran észlelhetjük olyan kórfolyamatok eredményeként melyek elégtelen köhögési dinamikát eredményeznek (mellkasi-hasi fájdalom, károsodott köhögési reflex, izomgyengeség).

Ha a köhögésre, mint tünetre, vagy kórfolyamat jelzőjére tekintünk, összetett osztályozást kell kialakítani az elkülönítő diagnosztika céljából. Kezdetben az időbeliség a legfontosabb, így heveny és krónikus köhögésről beszélhetünk. Heveny köhögésről kevesebb mint 3 hete fennálló, krónikus köhögésről pedig több mint 8 hete fennálló köhögés esetén beszélünk.

  • Heveny köhögés okozója többnyire a felső és középső/kislégutakat érintő fertőzések (vírusos, bakteriális), aspiráció vagy füst/gáz belégzés. A krónikus köhögés leggyakoribb okai a fertőző betegségek számát megelőzően szív-érrendszeri, légző rendszeri, vagy ritkábban daganatos betegségek lehetnek. Jellemzően ezen csoport elkülönítő diagnosztikája a legnehézkesebb.

  • Másik praktikus felosztás: a száraz (nem produktív) illetve a produktív köhögés. A produktív köhögésnél fontos a köpet állaga, színe mivel ezekből fontos következtetést lehet levonni a háttérben álló okokról. A száraz, vagy nem produktív köhögés hátterében sokszor állhat nem tüdő eredetű megbetegedés is (pl. refluxbetegség). A köhögés lehet önmagában is tünet, de tünetcsoport része is leehet (pl. légszomjjal, mellkasi fájdalommal társulva).

A köhögés elkülönítő diagnosztikájának eszköztára:

  • hallgatózás,
  • a társuló tünetek (pl. láz) megismerése,
  • laboratóriumi vizsgálatok.
  • Képalkotó vizsgálatokat gyanú esetén célzottan végzünk, nagy információtartalmú és olcsó eljárás a mellkasröntgen, olykor CT vizsgálat is szóbajöhet.
  • Fontos számos betegség esetén a szövettani mintavétel, citológiai vagy biopsziás mintákból patológiai vizsgálat során tudunk a betegségekről nagyon közeli képet kapni.

A köhögés okai lehetnek tehát fertőző betegségek, elsősorban hörgő- vagy tüdőgyulladás, amit vírusok és baktériumok is okozhatnak. A tüdő és légutak több olyan immun eredetű vagy kevert, de elsősorban dohányzás okozta betegsége ismert melynek egyik fontos tünete a köhögés. Ezek az asztma és a COPD nevű megbetegedések melyek a tüdőgyógyászat tárgykörébe tartoznak.

Okozhatnak „klasszikus” belgyógyászati kórképek is köhögést, ilyen a már említett reflux betegség, a magas vérnyomásra szedett egyes gyógyszerek (ti. ACE-gátlók), allergiás állapotok, vagy olyan kórképek melyekben allergéntől függetlenül az allergiát kiváltó és köhögést okozó kémiai mediátorok felszabadulnak (pl.eozinofília), illetőleg ritkán de nem elhanyagolható számban daganatos megbetegedések.

Jól látható a köhögés mögött álló betegségek sokfélesége, és ismételten fontos hangsúlyozni a karakterisztikán alapuló elkülönítő diagnosztikát, mely az orvosi kivizsgálást is vezeti.

Forrás: HARRISON’S Principals of Internal Medicine 20th Edition

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész