Csökkent pajzsmirigyműködés - fokozott COVID-19 kockázat?

08 Apr 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
pajzsmirigy_.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

forrás. pharmaonline, Budai Endokrinközpont

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus fertőzés esetén. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, páciensei körében gyakori kérdés, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is fokozott fogékonyságot jelent-e a COVID- 19 vírussal szemben.

A rövid válasz: igen, ha nincs jól kezelve a pajzsmirigy-gyulladásban szenvedő, csökkent pajzsmirigy működésű (hypothyreosisos) beteg. Nézzük, hogy miért van ez így, mi támasztja alá ezt az állítást és mit tehetünk, hogy a kockázatot csökkentsük!

Pajzsmirigy hormonok és immunrendszer

A pajzsmirigy hormonjai (T4 és a T3) létfontosságúak az immunrendszer működéséhez. Ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a hypothyreosisos betegek (még a viszonylag csökkent funkciójú betegek, a szubklinikus betegek) között is lényegesen magasabb volt. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések és közlemények is. Sebastian SA és munkatársai 159 retrovírus fertőzésben szenvedő beteget vizsgáltak meg és azt találták, hogy már a szubklinikus hipotireoidizmus előfordulása magas volt a betegek között.  A csökkent immunvédekező képesség a magasabb TSH szinttel járt együtt (Natl Med J India. 2018. 136–139. doi: 10.4103 / 0970-258X.255753.).

Nagyszámú egyéb megfigyelés is azt mutatta, hogy a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet.

folytatás: http://pharmaonline.hu/gyogyszereszi_gondozas/cikk/csokkent_pajzsmirigymukodes__fokozott_covid_19_kockazat

pajzsmirigy.jpg
Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész