Koronavírus szerológiai vizsgálatok (forrás: Dr. Bezzegh A, Dr. Patay G.)

04 Apr 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
szerol--gia.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

(Sokan kérdezték, eddig ezért nem válaszoltunk senkinek.) A koronavírus fertőzés állapotát fontos és járványügyi szempontból nélkülözhetetlen laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követni, igazolni. Két módon lehet bizonyítani a fertőzés tényét:

- kimutatható maga a vírus a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik)

- vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásának segítségével.

A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat, ugyanakkor nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen (a mintavétel során megtörténik a garat- és orrnyálkahártya hámsejtek levétele, azonban mégsem kerül bele olyan sejt, amelyből a vírus kimutatható volna), így a vizsgálatok 20-30%-ban úgynevezett álnegatív eredményt adnak: tehát a vírus ott van, csak nem sikerül kimutatnunk.

A PCR vizsgálat árának töredékéért elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetünkben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG). Ezeket az antitesteket – más fertőzéses folyamatokhoz hasonlóan – az immunrendszer sejtjei a vírus szervezetbe kerülését követően kezdik el termelni. Először a fertőzést követő 5-8. napon az IgM tipusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG tipusú antitest is megjelenik.

Az ábrán ennek folyamatnak az időbeli lefutása látható.

 Gia

A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint detektálható. Az viszont hónapokon át.

A vizsgálatokat az elmúlt napokban nagy számban megkezdtük Magyarországon is. A tesztet vérből kell elvégezni, jelenleg a szokásos laboratórium vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérminta a kiindulási alap, ebből végzi el a labor az antitest-kimutatást. Az elmúlt időszakban több tucat, a laboratóriumi reagens-ellátóknál eladásra kínált tesztet vizsgáltunk be és találtunk köztük több olyat, amely nagy érzékenységgel és megbízhatóan képes az antitesteket meghatározni.

Laboratóriumunk a törvényi szabályozásnak megfelelően kizárólag olyan teszttel dolgozik, amely rendelkezik a CE-IVD minősítéssel, tehát az Európai Unió országaiban a betegellátás területén felhasználhatóak az ezzel kapott eredmények.

A közeli jövőben elérhető lesz az ujjbegyből vett vércseppből történő vizsgálat is, illetve a székletből történő meghatározás is. (Utóbbi fontos annak meghatározásához, hogy s betegségen átesett személy a széklettel ürít-e még kórokozót.)

A jelenlegi teszttel kapott eredmények a következő módon értékelhetők:

1. SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest nem mutatható ki a vizsgált szérumban. Ez nem jelenti azt, hogy az illető nem fertőződött meg, csupán azt, hogy még nem érte el a kimutathatóság szintjét az IgM és IgG érték, Ilyenkor – amennyiben van tünete, vagy a környezetében van beteg ember – egy későbbiekben megismételt vizsgálat már pozitiv eredményt adhat. A negatív eredmény tehát nem zárja ki biztosan a fertőzést.

2.  SARS-CoV-2 elleni IgM antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy termel vírus elleni IgM antitestet, tehát nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától kb. 5 -21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében (ma még nem tudjuk pontosan megmondani mekkora ez a populáció) teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.

 3. SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest pozitív. Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzés kialakulásától számított 14 -28 nap között a legvalószínűbb, de ez követő időszakra is áthúzódhat. Amennyiben kialakul a megbetegedés (COVID-19 betegség), akkor az antitestek jelenléte a betegség teljes időszaka alatt kimutatható.

 4. SARS-CoV-2 elleni IgG antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és abból meggyógyult, jelenlegi ismereteink szerint tartósan „védett”: tehát egy újabb fertőzés esetén órák, esetleg egy két napon belül, minimális tünetekkel, vagy tünetmentesen képes azt leküzdeni. Az IgG pozitív emberek még pár héten keresztül üríthetik (pl. székletükkel) a vírust (a legtöbb vizsgálat szerint ez 2 hétig tart), azonban ennek elmúltával már nem fertőznek, munkaképesek, el tudják látni feladataikat.

 A világgazdaság, egészségügy nagyon komoly károkat szenved el a koronavírus pandémia miatt. Az IgG pozitív személyek aránya pontosan ugyanolyan exponenciális görbe mentén fog szaporodni az elkövetkező időszakban, mint ahogy az új fertőzöttek száma is növekszik – azonban ezek az emberek a megmentőink, akik már túl vannak a veszélyen, és munkájukkal ki tudják billenteni társadalmunkat a rettenetes bénultság állapotából. Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitív, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni.

A vizsgálatok számos budapesti és jó néhány vidéki helyszínen hozzáférhetőek lesznek, kisebb mértékben TB finanszírozottan, nagyobb mértékben magánfinanszírozás mellett, Egészség-pénztár, illetve magán biztosító is beszáll a vizsgálatok ellentételezésébe. Az elkövetkező napjainkat folyamatosan a laborban fogjuk tölteni, vizsgálatok ellenőrzésével, leletezéssel, abban bízva, hogy ezek az eredmények az alagút végén látható pislákoló fényt fogják közelebb hozni.

Legyen minél több tünetmentes SARS-CoV-2 szelektív IgG pozitív lelettel bíró honfitársunk, ez jelenti most a kiutat!

Az IgG pozitív, felgyógyult személyek véréből kivont antitestek (amit plazma-donáció útján lehetne kivonni) valószínűleg sokat tudnának segíteni az életveszélyes állapotba kerülő fertőzötteken: ez a legendás, több évtizede ismert gamma-globulin készítmény, illetve ennek a fiatalabb változata, a Pentaglobin. Az eljárást ma is hatásosan alkalmazzák egyéb vírusos és bakteriális fertőzések azonnali kezelésére.

Ezért is lényeges minél több szerológiai vizsgálat elvégzése!

 

Dr. Bezzegh A. – Dr. Patay G.

forrás: https://www.facebook.com/bezzegh.a.patay.g

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész