A gyulladás szerepe a demenciában – új kezelési lehetőségek felé?

02 Apr 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
demencia.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Újabb kutatási eredmények szerint homlok-halántéklebenyi demenciás betegek agyának képalkotó vizsgálatai igazolták, hogy különféle demenciák esetén jellemző a gyulladás megléte. Ez az információ utat nyithat új kezelési lehetőségek felé.

A homlok-halántéklebenyi (frontotemporalis) demencia ún. „ernyődiagnózis”, vagyis többféle demencia gyűjtőneve.

E csoport legjellemzőbb tünete a szellemi teljesítmény súlyos károsodása. Az érintett agyrésznek megfelelően lehet személyiségváltozás, a beszéd megértésének nehézsége, memóriazavar. A demencia jelen tudásunk szerint nem gyógyítható.

Az angliai Cambridge Egyetem újabb tanulmánya szerint az agyban létrejövő gyulladásos folyamat fontos tényező a fenti demencia-csoport oki hátterében. Valószínű, hogy az gyulladásos állapota egyéb degeneratív idegrendszeri betegségekben is szerept játszik.

A Brain: A Journal of Neurology szaklapban megjelent közleményben , 31 homlok-halántéklebenyi demenciás beteget vizsgáltak, közöttük 10-nél a viselkedés változott, 11-nél a beszédértés romlott, és 10 esetben memóriazavar volt észlelhető.

A vizsgálat során az itt nyert eredményeket összevetették e szempontból egészséges személyek kontroll csoportjával. A remények szerint ez a felismerés – az agyi gyulladás szerepe a demenciában - hosszabb távon új gyógyszeres kezelési lehetőségeket eredményezhet.

forrás: medical news today

https://www.medicalnewstoday.com/articles/the-role-of-inflammation-in-dementia-may-suggest-new-treatments

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész