Sürgős szükségünk van az immunműködés javítására! (A D3-vitaminról)

14 Mar 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
D-vitamin-aj--nl--sok.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

D-vitamin: tápanyag, hormon és immunmodulátor  

Az ajánlott napi D3 bevitel az ábrán látható!

A D-vitamin közismert hatása a szervezet kalcium-foszfor anyagcseréjének szabályozása, és a csontanyagcsere kontrollja. Ezen túl a D-vitamin hiánya számos krónikus betegségben, állapotban jelen van, többek között az immunrendszer autoimmun betegségeiben, mint az I. típusú cukorbetegség, az asztma, a reumatoid artritisz.   

Ezek a megfigyelések, és laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a D-vitaminnak kritikus fontosságú szerepe van az immunműködés szabályozásában. Mivel a D-vitamin anyagcsere betegségfüggő módon változhat, az adatok alapján a D-vitamin jelenléte alapvető fontosságú az egészséges immunrendszer – és immunműködés számára.  
Sok

A D-vitamin „nem klasszikus” hatása azzal kapcsolatos, hogy az immunrendszer B- és T-sejtjei, és egyes fehérvérsejt-típusok D-vitamin receptorokat képeznek, valamint az immunsejtek aktív módon képesek a D-vitamint egyik formájából a másikba átalakítani (a 25(-OH)-D3-at az 1,25(-OH)-2-D3 változattá, amely az aktívan ható forma.  

A D-vitamin és receptorának együttes működése részben hatást fejt ki autoimmun betegségek esetén, részben pedig gyulladásgátló hatást hoz létre számos biokémiai mechanizmus révén. Az immunműködést befolyásoló hatása összetett, adott esetben és állapotban növeli az immunműködés hatékonyságát.

forrás, további részletek:

Nutrients 2018, 10, 1656; doi:10.3390/nu10111656

Az ábrán az Orvosi Hetilap terápiás ajánlása a D-vitaminnal kapcsolatosan (2012.)

további hasznos információ a D-vitaminról:

https://www.hazipatika.com/psziche/csalad/cikkek/mennyi_a_napi_d-vitamin-szukseglet/20161128170035

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész