Hitek és tévhitek - a koronavírus kapcsán

13 Mar 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
COVID-T--VHITEK.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Hideg idő, forró fürdő, tárgyak felszíne, szúnyogcsípés, hajszárító, UV-lámpa, digitális hőmérő és más érdekes kérdések, és velük kapcsolatos tévhitek. A WHO közleménye.

A havas, hideg idő elpusztítja a szervezetben lévő koronavírust

Nem. Mint ahogy egyéb fertőző betegségekre sem hat érdemben. Az emberi állandó, kiegyensúlyozott testhőmérséklet nem függ a külső időjárástól. A koronavírus elleni hatékony védelem, megelőzés a szappanos vízzel végzett igen alapos, és rendszeres kézmosás lehet.

A forró fürdő megvéd a koronavírus ellen

Nem véd meg. Állandó testhőmérsékletünk ettől nem fog változni. Ha a fürdő extrém módon forró, akkor viszont bőrünk megéghet tőle. Ismét hangsúlyozzuk, hogy a fent említett, gyakori kézmosás a leghatékonyabb megelőzési módszer.

 A Kínából, és a fertőzés által súlyosan érintett többi országból beszállított tárgyak felszínén nem marad meg a koronavírus

A koronavírus a legújabb eredmények alapján akár több napon át „túlélhet” a tárgyak felszínén is. Az viszont kevéssé életszerű, hogy egy távoli országból szállított, becsomagolt tárgy, amit számos esetben mozgattak, felraktak, leraktak, és különböző időjárási viszonyoknak, hőmérsékleteknek volt kitéve, hogy túlélje mindezt.

Ettől függetlenül, e tárgyakat fertőtleníteni kell megérkezésüket követően. Ezzel egyidejűleg kezünket is, a már említett alapos kézmosással.

A koronavírus nem terjedhet szúnyogcsípés révén

Jelen pillanatig nincs olyan adat, miszerint a szúnyogcsípéssel is terjedhet a koronavírus. Elsősorban a fertőzött személyek tüsszentésekor, köhögésekor keletkező finom váladékcseppek, nyálcseppek, orrváladék közvetíti a vírust a másik ember felé. Ennek kivédése lehet a köhögő, tüsszentő emberek lehetséges kerülése, valamint a már említett kézmosási rend alkalmazása.

Hajszárítóval elpusztítható a koronavírus?

Nem. Erre nem alkalmas. Az alapos kézmosást követően azonban tiszta kezeinket papírtörlővel, illetőleg meleg levegős gépi kézszárítóval megszáríthatjuk.

Az UV lámpa fénye alkalmas a koronavírus elpusztítására?

UV fényt NE alkalmazzunk kéz- vagy egyéb bőrfelület sterilizálására, mivel az UV sugárzás bőrirritációt okozhat.

A digitális hőmérő mennyire alkalmas a koronavírus-fertőzés kiszűrésére?

Arra alkalmas, hogy pontosan megmutassa az illető homlokon mért testhőmérsékletét, adott esetben lázát. Ez jelentHET koronavírus-fertőzöttséget is. Nem igazán döntő (kivéve az elkülönítést), mivel 2-10 nap mire fertőzést követően kialakul a láz is. Tehát lehet az aktuális méréskor a repülőtéren láztalan az illető.

Alkoholos, klóros testfertőtlenítés megöli a koronavírust?

Nem. Ha már valakinek a szervezetében van a koronavírus, arra természetesen bőrfelületi fertőtlenítés nem hat. Viszont ezek veszélyesek lehetnek spray fújása esetén a szem- és a száj nyálkahártyájára. Az alkoholos, klóros fertőtlenítők hasznosak, de csak jól szabályozott körülmények között.

Házi kedvenceink terjesztik-e a koronavírust?

Pillanatnyilag nem igazolt, hogy kutyát, macskát megfertőzött-e koronavírus. ettől függetlenül házi kedvenceinkkel való foglalkozás, játék után mindig mossunk kezet. Már csak azért is, mivel közönséges baktériumok, mint az E. coli, vagy a Salmonella könnyen átjutnak állatról emberre.

A tüdőgyulladás (pneumonia) ellen alkalmazott védőoltás megvéd-e a koronavírus ellen?

Nem. Sem a Pneumococcus vakcina, sem a H. influenzae-B típus )Hib) nem biztosít védelmet a koronavírus fertőzés ellen. Ez a vírus annyira „új”, hogy ellene célzottan kell védőoltást fejleszteni. A WHO a világban végzet ezirányú kutatásokat természetesen támogatja. Bár az említett védőoltás nem véd a koronavírus ellen, de a légúti fertőzésekre alkalmazott védőoltás felvétele hasznos általában, egészségünk megóvása érdekében.

A sós vízzel végzett orrtisztítás megelőzheti-e a koronavírus fertőzést?

Nem. Nincs arra bizonyíték, hogy a rendszeresen végzett sós vizes, „tengervizes” orrtisztítás védene ezzel a fertőzéssel szemben. Arra van némi bizonyíték, hogy védhet a közönséges megfázás ellen. Nem tekinthető jelentős módszernek semmiképpen.

A fokhagyma fogyasztása megvédhet a koronavírus-fertőzéstől?

A fokhagyma egészséges élelmiszer, bizonyos baktériumellenes hatással rendelkezik. A mostani járványt illetően azonban nincsen bizonyíték arra, hogy bárkit megvédett volna a koronavírus fertőzéstől.

Igaz, hogy főként az időskorúakat érinti a fertőzés veszélye?

Hangsúlyozzuk, hogy bárki, bármely életkorban elkaphatja a koronavírus-fertőzést. Természetesen az időskorúak (65+) jobban kitettek, mivel többféle társbetegségük lehet (pl. asztma, cukorbetegség, szívbetegségek), illetőleg immunrendszerük fokozatosan gyengül, így sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre is.  

A WHO felhívja a figyelmet – életkortól függetlenül is – a személyi higiénia fokozott betartására, a kéz, és a légutak tekintetében.

Antibiotikummal megelőzhető, kezelhető a koronavírus fertőzés?

Nem. Az antibiotikumok kizárólag baktériumok ellen hatásosak. Így tehát a koronavírussal szemben sem. E fertőzés esetén antibiotikum adása csak akkor indokolt, ha társuló baktériumfertőzés is kialakul.

Vannak-e hatékony gyógyszereink a koronavírus-fertőzéssel szemben?  

Jelenleg nem rendelkezünk eredményes gyógyszeres kezeléssel az új koronavírus fertőzés megelőzése – és kezelése tekintetében. 

Az bizonyos, hogy az  igazoltan fertőzött egyéneket, izolált módon, tüneti kezelés révén kezelik, a súlyos eseteket pedig intenzív osztályos körülmények között. Természetesen folyik a gyógyszerkutatás, és vannak olyan, korábban más célokra más fertőzésekre alkalmazott gyógyszerek, amelyek szóba jöhetnek, de ezekkel célzott – tehát koronavírus elleni – hatékonyság vizsgálatok betegeken (humán vizsgálatok) még nem történtek. A WHO támogatja ezen törekvéseket, fejlesztéseket, és ha szükséges, a gyógyszerek és fejlesztés alatt álló védőoltás esetén is felgyorsítja a forgalomba kerülés folyamatát.

forrás: WHO (Egészségügyi Világszervezet

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész