Az antihipertenzív kezelés véd a demenciától

29 Feb 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
demecia_vernyomas.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Az optimálisan beállított gyógyszeres antihipertenzív kezelés akár 12 százalékkal is csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. Korábban már születtek arra vonatkozó eredmények, amelyek szerint a vérnyomás karbantartása hozzájárulhat a demenciák, illetve az enyhe kognitív zavarok kockázatának a csökkentéséhez. Ilyen volt például a 2019-ben publikált eredményű SPRINT-vizsgálat, ami alapján a demenciából és az enyhe kognitív zavarból (MCI) képzett kombinált végpont tekintetében szignifikáns előnyökkel jár, ha a 140 Hgmm helyett a 120 Hgmm szisztolés érték elérését célozzák meg az antihipertenzív kezeléssel.

Hat korábbi vizsgálat eredményeinek elemzése

Nemrégiben a kutatók az 1980 és 2019 között született eredmények összegzése céljából egy metaanalízist végeztek, annak kiderítésére, hogy a gyógyszeres vérnyomáscsökkentés miként befolyásolja a demencia-rizikót.

Ősszesen 31 090 személy (55 évnél idősebbek, és a vizsgálat kezdetén nem demensek) adatainak az értékelésével és 7-22 éves átlagos nyomonkövetési idő alatt keresték a választ a gyógyszeres antihipertenzív terápia esetleges, demenciával szembeni protektív hatására vonatkozóan.


Demecia Vernyomas


A bevont személyek egyik csoportjánál a vizsgálat végén a vérnyomás a normál tartományban volt (140/90 Hgmm alatti) (n=15 553), míg a többi résztvevőnél az emelkedett volt (n=15 537). Azoknak a személyeknek az aránya, akik gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelésben részesültek, vizsgálatonként más volt; az 32,5 és 62,1 százalék között változott. A vizsgálat ideje alatt 3728-an betegedtek meg demenciában, köztük 1741-en Alzheimer-kórban.

Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akiknek a vérnyomását gyógyszeresen a megfelelő értéken tartották, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata a demencia kialakulásának. A demenciák közül az Alzheimer-kórt kiemelve: az Alzheimer-kór rizikója ilyen módon 16 százalékkal volt redukálható.

Az antihipertenzív kezelés demencia-megelőzést is szolgál

A vérnyomáscsökkentő terápia kardiovaszkuláris kórképek megelőzésében betöltött szerepe igazolt. Jelen eredmények rámutatnak arra, hogy az antihipertenzív kezelés a klasszikus szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióján kívül a demenciák megelőzésében is szerepet kap. Ez esetben nem arról van szó, hogy a vérnyomáscsökkentők egy bizonyos csoportjához demencia-megelőző hatás köthető, hanem arról, hogy a vérnyomás egy bizonyos célérték, jelen esetben 140/90 Hgmm alá szorítása kedvező hatású a szellemi hanyatlás megelőzése szempontjából.

Tudva azt, hogy a modern társadalmakban a 60 év felettiek több mint felének magas a vérnyomása, a vérnyomáscsökkentésben hatalmas potenciál rejtőzik, ha a demenciák rizikójának a csökkentéséről van szó.

Dr. Budai Marianna, medicalonline.hu

Az eredeti cikk a Lancet Neurology-ban jelent meg

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész