Miért nem veszünk vissza gyógyszereket? Kérdezze gyógyszerészét!

16 Feb 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
gy--gyszer.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Gyakran találkozom olyan igényekkel, hogy a felbontatlan, fel nem használt, vagy valamilyen okból nem megfelelő gyógyszert, gyógyhatású készítményt visszahozzák a patikába azzal, hogy cseréljük ki, vagy vegyük vissza.

Érveik logikusak , miközben a felbontatlan csomagolást mutatják, hiszen időközben orvosuk más gyógyszert rendelt , a mellékhatások, allergia, vagy a másik gyógyszerrel való együttszedés kockázatai, vagy egyszerűen a nem hatékony terápia miatt át kell térni egy másik gyógyszerre, gyakori problémák. Sokan pazarlásnak értékelik, hogy a patikus határozottan nemet mond, hiszen milyen jól fel tudná azt használni egy másik beteg.
 

Mindenekelőtt fontos elmondani, hogy a gyógyszerek visszavásárlását, visszavételét jogszabály tiltja! Néha nehezen érthető egy-egy jogszabály logikája, értelmetlennek, állampolgár ellenesnek ítéljük, míg lényegét és célját meg nem értjük, a tiltások és korlátozások jó része minket és családunkat védi.

 Én a gyógyszer útját úgy képzelem, mint egy nagy utazást. A nagy pályaudvar induló oldalán a gyógyszergyár áll, ha a minőségbiztosítás felemeli a zöld tárcsát, indulhat első állomására a nagykereskedőhöz, majd a patikába. A végállomás beteg, a gyógyszert felhasználó, akinek gyógyulását segíti. Minden egyes állomáson és végig az úton óvni, védeni kell, hogy nehogy elveszítse gyógyító tulajdonságait, hogy nehogy romlott, vagy selejtes áru kerüljön felhasználásra.

 Ezért aztán minden állomáson többször is ellenőrzik minőségét. Minden egyes állomásnál, amelynél vesztegel, meg kell oldani, hogy szakszerűen legyen tárolva, hogy minden darab minden percben, beazonosítható legyen. Ezért aztán ezeket az állomásokat csak különleges engedéllyel és felelősséggel lehet működtetni, minden egyes művelet utólag visszaellenőrizhető legyen, illetve megakadályozzák, hogy hamisított gyógyszerek kerüljenek a valódi helyére.

 Mindez a betegek érdekében. A gyártósoron minden egyes gyógyszer gyártásához minőségi bizonyítványt állít ki a gyártó, a tabletták meghatározott mennyiségét időközönként laboratóriumi, analitikai vizsgálatok sokasága kísér (mintavételezés), de nemcsak az alapanyag és a vivőanyagok, hanem a csomagolóanyagok is engedélykötelesek.

 Nem mindegy, hogy egy nedvességre érzékeny gyógyszert milyen csomagolásba és milyen kartonba csomagolják, egyes gyógyszereknél például un. sivatagi csomagolásokkal is találkozhatunk (pici zacskó nedvszívó anyaggal a dobozban, a gyógyszer mellett).

 A kartondoboz nemcsak a szigorúan előirt, feliratokat tartalmazza, hanem megvédi a belső csomagolást, így az a gyakorlat, hogy sokan már patikában kicsomagolják gyógyszereiket a kartonból /mert így kisebb helyen fér el/nem helyes, mert kiszolgáltatottá teheti gyógyszerünket a nedvességnek, napfénynek és a dobozon és a feltüntetett szavatossági határidő előtt tönkremehet, jobb esetben csak hatástalan lesz, és nem okoz plusz problémát.

 A gyárból szigorú adminisztrációs feltételek mellett kerül a gyógyszer a nagykereskedőhöz, aki minden gyártási tételt újra szúrópróbaszerűen megvizsgál és csak a minőségbiztosító gyógyszerész engedélyével kerülhet át abba a raktárba, ahol a gyógyszertárak megrendeléseit állítják össze. A gyógyszerek egy része hűtőszekrényben, hűvös helyen vagy szobahőmérsékleten tárolható, a hőmérséklet betartása a gyógyszer minőségének alapfeltétele.

Gyszer

 Nemrégen egy nagy teherszállító repülőgépen vakcinák érkeztek a gyermekek kötelező védőoltásának beadásához. A hűtési lánc néhány órára megszakadt, mivel a gondosan hűtött oltóanyagokat a fagyos decemberi napon kint hagyták a repülőtéri raktárban, így azok megfagytak, majd átszállítás után kiolvadtak. Még mielőtt egyetlen gyermek is megkaphatta volna a hatástalannak bizonyuló vakcinát a minőségbiztosítás már kizárta a forgalomból a tételeket. Az oltóanyag már nem kerülhetett a patikákba.

 A gyógyszereknél alkalmazott előírások abban különböznek a többi termékétől, hogy azok már megelőző jelleggel működnek.

 A gyógyszer a nagykereskedőktől a gyógyszertárakba naponta 2-3 alkalommal való megrendeléssel kerülnek, ahol mi is az előirt tárolási helyen raktározzuk mindaddig, amíg Önöknek ki nem adjuk. A gyógyszerész garantálja a betegnek, hogy nem hamisítványt, nem lejárt, vagy minőségét vesztett gyógyító anyagot, hanem beazonosított, megfelelő hatóanyagú és megfelelő hatású gyógyszert ad, hogy azt bizalommal adhatja be kisbabájának, vagy idős szüleinek is. Ehhez nagyon nagy bizalom kell.

 Az Európai Unió statisztikája szerint ott, ahol a gyógyszerkiadás kizárólag vagy legnagyobb mértékben gyógyszertárakból történik a gyógyszerek beszerzése , a legritkábban jelennek meg a hamis gyógyszerek A gyógyszerész csak azért vállalhat felelősséget, azt adhatja betegeinek bizalommal, amelyet a hivatalos, szabályozott módon szerzett be amelyet nagykereskedő azonosított, vizsgált meg és szállított, és amelyet az előírások szerint tárolt. Hiszen nem lehetünk biztosak abban, hogy az otthoni tárolás során nem változik-e a minőség.

 Nézzenek csak körül otthon, Önök például hol és hogyan tárolják gyógyszereiket? Legtöbben a fürdőszobában vagy a konyhában (remélem a gyerekektől jól elzárva!), ahol egy kiadós főzés, vagy fürdés után a pára belepi az üveget, a tükröt. Ez nem tesz jót a tablettáknak, elporladhatnak, megsárgulnak, tönkre mehetnek. Senki sem szeretné, ha ilyen módon tárolt gyógyszert visszavennénk, és újra eladnánk másnak.

 Nemrég egy idős betegünk nyújtott felém egy kis üvegcsét – egy recept nélkül kapható érregeneráló gyógyszer felirata (rutin és C-vitamin keveréke), ilyet kérek gyógyszerésznő nyugtatónak. Megnéztem a tablettákat, nem sárgák voltak, hanem fehérek és egy nagy S betű volt préselve beléjük, egy régen ismert erős nyugtató volt a dobozban. Képzeljük el, ha ezt visszavennénk és felelőtlenül visszarakva a polcra másnak adnánk oda.

 Az Önök gyógyulásához tehát alapvetően fontos a gyógyszer minősége, amelyért nagyon sokan vállalunk felelősséget, garanciát. Ez a vonat csak egyirányban közlekedik, a visszaútnak akkora kockázata van, hogy nem megengedhető.

Szerző: Dr. Szatmári Katalin
gyógyszerügyi szervezés szakgyógyszerész

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész