A testmozgás a megoldás!

12 Feb 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
DSC00545_.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Minden napunk mozgással telik, minden percünkben izmok százai dolgoznak. Ha egész nap csak fekszel, akkor is mozogsz, hisz a légvételhez légzőizmaid adnak esélyt, a szíved dobog, tehát a szívizom is dolgozik, ízületeidet és gerincedet pedig nyugalmi helyzetben is tartják az izmok, tehát van „relatív” mozgás.

Az ember egyik lételeme a mozgás és az egyetlen dolog amit magunk birtokolunk és irányítunk, ép idegrendszer mellett. A mozgáshoz lehetőségünk és jogunk is van, és ami még fontosabb: eszköz lehet egy gyógyulási folyamatban is.

Testünk felerősítésének, gyógyításának és karban tartásának egyik legfontosabb eszköze a mozgás, ezen belül a gyógytorna.

A gyógytorna speciális mozgássor összeállítása, ami egy adott betegség, izom-ízületi és idegrendszeri állapot személyre szabott gyakorlatsora.

A gyógytorna lehet csoportos, vagy egyéni, de mindig nagyon fontos, hogy megelőzze  egyéni állapotfelmérés és mozgásszervi vizsgálat. Terápiás tervet állítunk fel a rendszerességre, gyakoriságra, időtartamra és nagyjából az is tervezhető, milyen hosszan kell a rehabilitációnak tartania.

A gyógytorna mindig az adott, várhatóan fejlődő állapothoz íródik, ha esetleg nem várható minőségi javulás, akkor is hasznos a gyakorlatok frissítése, mert a test könnyen teszi rutinná az állandó mozgásokat, így okosan csökkenti az igénybevételt.

A mozgás tehát az egyik legkönnyebben elérhető orvosság!

DSC00545

Vegyünk egy konkrét példát. Gyakori, hogy az ülő foglalkozásúak derékpanaszokkal, derékfájdalmakkal küzdenek. Ennek oka először az izmok lemerevedése, amitől a terület elveszíti a rugalmasságát, a kisízületek és idegek nyomás alá kerülnek. Ez okozhat akár végtagba (lábba) sugárzó zsibbadást, vagy fájdalmat is, nem lesz rögtön sérv. De ha a sérv már kimutatható, akkor is gyógytornával kell először kezelni, mert az izomfeszülés megoldása lényeges állapotjavítást hoz magával!

Váll, nyak, csípő, térd fájdalma esetén is a mozgás az első lépés, speciális, szakszerű gyakorlatsor nem fokoz fájdalmat, hanem elmulasztja azt. A sejtek oxigenizációját javítja, a nyirokkeringést (immunitás) fokozza, az izmok tónusát rendezi, és fontos, hogy a rugalmasságot is helyreállítja, vagyis harmonizálja a feszült területet.

Megjegyzem: ha belegondolunk, hogy életünk minőségét a mozgás, vagyis a mozgásszabadság skálája alapján határozzuk meg, tehát, ha úgy döntünk; nem mozgunk, vagy nem a lehetőségeinknek megfelelően, akkor önmagunkat zárjuk kalodába. Sokszor tévesen ítéljük nem mozgathatónak a testet, de szakmai szemmel ez nagyon hibás gondolat, hisz a testünkben 206 csont van, amit kb. 650 akaratlagosan mozgatható izom, ún. vázizom vesz körül. A számok alapján pedig igenis mindig van lehetőség a mozgásra.

Csak 1-2 példa; légzőtorna, kartorna, válltorna, gerinctorna, csípő-, térd-, bokatorna, a leggyakoribbak a palettáról.

Elkezdeni sosem késő, fájdalmat tűrni és nem tenni ellene a lehető legelérhetőbb lehetőségünkkel, a mozgással nagy hiba lehet.

A gyógytornára és a mozgásra nem kínként kell tekinteni, inkább egy jó hangulatú fájdalomcsökkentő lehetőség, ami életminőségben és hangulatban is nagy előrelépést hozhat!

Aktivitásban gazdag mindennapokat kívánok!

Pap Andrea
www.pandera.hu

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész