Tüdőnk, és a tüdőgyulladás

20 Jan 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
t--d--gyullad--s.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

A tüdőgyulladás definíció-szerűen a léghólyagok gyulladásos állapota a teljes tüdő területén, vagy annak egyes lebenyeit illetően. A léghólyagok folyadékkal ill. gennyes váladékkal telnek meg, lázas, ill. hőemelkedéssel járó állapot, a beteg köhög, köpete gennyes lehet. A kórképet légzési nehezítettség is kísérheti. Tüdőgyulladást okozhatnak vírusok, baktériumok és gombák is.

A tüdőgyulladás súlyossága az egészen enyhétől az
életveszélyes állapotig terjedhet. Legnagyobb veszély a csecsemőket és kisgyermekeket fenyegeti, a 65 év felettieket, az egyéb (krónikus) betegségben szenvedőket, és a legyengült immunrendszerű egyéneket.

Melyek a jellemző tünetek?

A tünetek sok tényezőtől függnek, pl. a kórokozó típusától, a beteg életkorától, és általános egészségi állapotától. Az enyhébb tünetek hasonlóak a megfázás vagy az influenza tüneteihez, csak elhúzódóka, tovább tartanak.

Lássuk a jellemző tüneteket!
• Légvételt és köhögést követő mellkasi fájdalom
• Időseknél konfúzió, a mentális teljesítmény zavara
• Jellemző köpettel járó köhögés
• Fáradtságérzés
• Láz, izzadás, hidegrázás
• A normálisnál alacsonyabb testhőmérséklet (főleg 65 év felett, vagy immundeficiens betegeknél)
• hányinger, hányás, hasmenés
• Légzési nehezítettség

Kisbabáknál akár tünetmentes, vagy tünetszegény is lehet az állapot. Esetleg hányás, láz, köhögés jelentkezik náluk, a gyermek nyugtalan, vagy éppen fáradékony, nincsen étvágya és nehezen veszi a levegőt.

Mikor érdemes felkeresni az orvost?

Ha légzési nehézség, állandó láz (39oC felett), nem szűnő köhögés, főként ha az illető köpete gennyes – ezek esetén orvoshoz kell fordulni.

Tüdőgyulladás kialakulására magas kockázatú csoportok:
• 65 év felettiek
• 2 éves kor alatti csecsemők, kisgyermekek, ha mutatnak tüneteket
• Egyéb krónikus betegségben szenvedők, legyengült immunrendszerű személyek
• Kemoterápiás kezelésben részesülő daganatos betegek, egyéb, az immunműködést csökkentő gyógyszereket szedő betegek
Szívelégtelenség, vagy krónikus tüdőbetegség esetén a tüdőgyulladás gyorsan átfordulhat az életet veszélyeztető állapottá.

A tüdőgyulladás okai

Számos kórokozó válthat ki tüdőgyulladást. Leggyakoribbak a baktériumok és vírusok, amelyek egyébként a bennünket körülvevő „normál” levegőben élnek. Immunrendszerünk – ha jól működik – meggátolja, hogy ezek tüdőgyulladást okozzanak. Ha a kórokozók mégis átlépik az immunrendszer szűrőit, akkor kialakulhat a tüdőgyulladás (még akkor is, ha egyébként szervezetünk jó általános állapotban van).

Lássuk melyek a tüdőgyulladás jellemző típusai!

CAP, a közösségben szerzett tüdőgyulladás

Ez a leggyakoribb típus. Bárhol megszerezhető, nem kell kórházban, vagy orvosi rendelőben egyéb egészségügyi intézményben lennünk, hogy kialakulhasson. Mi okozza?
• Baktériumok. Az USA-ban a Streptococcus pneumoniae okozza a legtöbb CAP-t. Kialakulhat előzetes légúti betegség nélkül, vagy megfázást, influenzát követően is. Lehet olyan változata, amely csak egyes tüdőlebenyeket érint.
• Baktérium-szerű kórokozók. Ilyen pl. a Mycoplasma. Enyhébb tüneteket okoz, mint az egyéb kórokozók. „Sétáló tüdőgyulladásnak” is nevezik, miután a beteg ezzel nem fog otthon maradni és ágyba bújni.
• Gombák okozta hisztoplazmózis. Ez Európában igen ritka, de előfordulhat pl. legyengült immunrendszer mellett, vagy krónikus betegeken, ill. ott, ahol e kórokozókat „tartósan” belélegzik, pl. talajokból, madarak székletéből kiáramló kórokozók. (Tehát foglalkozási ártalomként is jelentkezhet).
• Vírusok. Egyes influenzakeltő vírusok okozhatnak tüdőgyulladást is. 5 éves kor alattiaknál gyakoribb a víruseredetű tüdőgyulladás. A vírus okozta tüdőgyulladás általában enyhébb, de lehet egészen súlyos is sajnos.

Kórházban szerzett tüdőgyulladás (HAP)

Nevéhez híven a kórházban egyéb betegség miatt fekvő beteg kapja el, bent tartózkodása során. Súlyos lehet, mivel a kórházi baktériumok igen sok antibiotikumra rezisztensek. A gépi lélegeztetésben részesülő betegek is nagy kockázatnak kitettek e fertőzésre.

Egészségügyi intézményekben szerzett tüdőgyulladás

Nem azonos az előzővel, itt azokról van szó, akik valamilyen egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe pl. krónikus vesebetegek a dialízist, vagy olyan személyek, akik gondozási intézményekben élnek. Itt is jellemző, hogy a kórokozók már rezisztensek az antibiotikumok nagy részére.

Aspirációs tüdőgyulladás

Ez a véletlenül tüdőbe „belégzett” aspirált étel, folyadék, nyál útján jöhet létre. Valamilyen zavar kapcsán adódhat aspiráció, pl. a normális nyelési reflex károsodott, vagy agysérülés áll fenn, ill. krónikus alkoholistáknál, rendszeres drogfogyasztóknál stb.

Megelőzhető a tüdőgyulladás?

Ami segíthet ebben:
• Egyes védőoltások megelőzhetik az influenza és a tüdőgyulladás egyes típusait. Ennek módját egyeztesse orvosával. Gyermekek esetén e védőoltásoknak még nagyobb a jelentősége, legyen azon, hogy a gyermekek a rendszeres – és a javasolt védőoltásokat is megkapják időben, egyeztesse ezt minden esetben a gyermekorvossal.
• Higiénia otthon, a családban. Az általános – szokásos higiénia, kézfertőtlenítés és egyéb otthoni higiénia igen fontos általában is.
• A dohányzás elhagyása.
• Immunrendszerünk „erősítése”, kellő mozgás, egészséges táplálkozás, egészséges életmód követése. Alkohol- és drogfogyasztás kerülése, helyes stresszkezelés.

S

Tüdőgyulladás: diagnosztika és kezelés

Az orvos a kikérdezést követően ráhallgat fonendoszkópjával a tüdőre, a kóros bugyborékoló, vagy szörcsögés- szerű hangok, zörejek jelezhetik a tüdőgyulladás fennállását.

Diagnosztika

• Vérkép: a gyulladást jelzi, esetleg kitenyészthető a kórokozó (ez ritkán történik meg).
• Mellkasröntgen. A mellkasi felvétel segíti a diagnózist, a gyulladás helye általában látható. A kórokozót ebből természetesen nem lehet kitalálni.
• Pulzoximetria. A mérés megadja a vér oxigén tartalmát. Tüdőgyulladás esetén ez az érték alacsonyabb.
• Köpetvizsgálat. A hurutos, gennyes köhögés köpetmintája alapján azonosításra kerülhet a kórokozó (ha baktérium).

Időskorúakon, kórházban lévő betegeken, súlyos állapotú betegeknél egyéb tesztek végezhetőek még:
• CT vizsgálat. A lassan gyógyuló tüdőgyulladás esetén kérhető CT, alaposabban megmutatja a tüdők állapotát.
• Mellhártya-folyadék tenyésztés. Tűbeszúrással nyerhető mintából, ha szükséges ehhez folyamodni, kitenyészthető a kórokozó baktérium.

Kezelési lehetőségek

A kezelés részben a fertőzésre irányul, részben a szövődmények lehetséges megelőzésére. Közösségben szerzett tüdőgyulladás otthon kezelhető gyógyszeres úton. a tünetek néhány hét után megszűnnek, de a fáradtságérzés jóval tovább fennállhat még.

Milyen gyógyszerek adhatóak?

• Amit az orvos rendel: antibiotikumok. Ezek a baktériumok okozta tüdőgyulladás esetén alkalmazhatóak. Vírusokra nem hatnak. Nem biztos, hogy rögtön az első antibiotikum hatékony, ez esetben az orvos másik antibiotikummal folytatja a kezelést. Tartsuk be ezügyben az orvos utasításait.

• A köhögésre ható szerek – gyógyszerész javasolhatja. ezek általában OTC, azaz vény nélkül kapható gyógyszerek. A köhögéscsillapítók alkalmazása nem javasolt, mert célszerűbb a felköhögéssel eltávolítani a baktériumokat, a gennyes maradékot, mint köhögéscsillapítóval „lenyomni” azokat a tüdő léghólyagjaiba. Nincsenek egyébként sem kontrollált vizsgálatok, amelyek egyértelműen igazolnák a köhögéscsillapítás valódi hasznát. Ha mindenképpen szükséges a köhögés csillapítása, a lehető legalacsonyabb dózis javasolt, és a szükséges legrövidebb ideig.

• Fájdalom- és lázcsillapítás. – Szintén gyógyszerészi ajánlásra. Erre igen széles a paletta a vény nélküli területen. A gyógyszerész néhány kérdést követően megfelelő szereket tud ajánlani, javasolni.

Forrás, további részletek: Mayo Clinic weboldal pneumonia cikke

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész