Ijesztő diagnózis vagy kezelhető betegség? A vaszkuláris demencia

20 Jan 2020 Hozzászólások:  Megtekintések: 
demencia.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

A vaszkuláris demencia (VD) az agy érellátási zavara következtében kialakuló tünetek együttese: hanyatlik a szellemi teljesítmény, a tervező- és ítélőképesség, romlik a (rövidtávú) memória, csökken a figyelem, a koncentráló képesség. Mindennek hátterében az agy csökkent vérellátása, „mikrokeringési zavara” áll.

A VD kialakulhat pl. egy stroke/szélütés következtében, de nem kötelező következmény. Minden esetben attól függ, hogy maga a stroke az agy melyik, és mekkora területét érintette. VD-t okozhat egyéb betegség, mint pl. érkárosodás a nyak területén, mivel a plakkos, szűkült, vagy elzáródó erek miatt csökken az agy oxigén- és tápanyag ellátása.

Egyéb betegségek, és kockázatok: szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a dohányzás, az elhízás, vagy a pitvarfibrilláció néven ismert ritmuszavar.  Ha ezen problémák, betegségek kezelés, gondozás alatt állnak, ill. a dohányzást abbahagyja az illető, csökkenthetőek a VD kialakulásának kockázatai.

Melyek a jellemző tünetek?

Sokféle „színes” tünet jellemzi a VD-t és ezek részben átfendek az Alzheimer-betegség tüneteivel is nyilvánvalóan. Lássuk, melyek ezek!

 • Konfúzió, a szellemi működés zavara
 • Figyelem és koncentráció csökkenése
 • A dolgok megszervezése, tennivalók végrehajtása nehézkes
 • Adott helyzetek elemzése, tervezés, és annak kommunikálása nehézségbe ütközik
 • Döntésképtelenség: mi legyen a következő teendő
 • Memóriazavar
 • Nyugtalanság, agitált állapot
 • A járás bizonytalansága
 • Sürgető, gyakori vizelés, nem tudja tartani a vizeletét az illető
 • Depresszió, közömbösség, érzelemszegénység

Könnyebb kimondani a VD diagnózisát, ha stroke után alakul ki. (ez az ún. poszt-stroke-demencia). Más esetben stroke vagy „mini-stroke” sorozat után alakul ki a gondolkodási folyamatok változása, bizonyos működések fokozatosan mélyülő zavart szenvednek, akárcsak Alzheimer-betegség esetén. Esetenként a két betegség együttesen is fennállhat.

Demencia

Okok

Jellemző, ill. gyakoribb okok:

 • Stroke/szélütés – agyi artéria elzáródása. Talán az egyik legjellemzőbb ok a VD hátterében. Vannak azonban olyan stroke-ok is, amelyek nem okoznak ilen fent említett tüneteket. Ha többszörösen ismételt stroke talaján alakulnak ki e tünetek ez az ún. multi-infarkt demencia.
 • Az agyi erek beszűkülése, károsodása. Emögött állhat pl. az öregedés, a magas vérnyomás, az agyi erek elmeszesedése, vagy pl. agyvérzés.

 A megelőzés lehetőségei

 • Egészséges vérnyomás, ill. a fennálló magas vérnyomás megfelelő kezelése, kellő kontrollja.
 • A cukorbetegség (II. típusú) megelőzése, ill. kellő kontrollja, kezelése, az érkárosodás megelőzése
 • A dohányzás abbahagyása
 • Mozgás, rerndszeres fizikai aktivitás
 • A koleszterin-szint rendszeres ellenőrzése, egészséges, zsíszegény étrend.

Forrás és további részletek: Mayo Clinic

mayoclinic.org/diseases-conditions/vascular-dementia/diagnosis-treatment/drc-20378798

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész