Melyik a 10 legtöbb halálozással járó betegség?

28 Dec 2019 Hozzászólások:  Megtekintések: 
mont--zs1019.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Pár éve – még jól emlékszünk - szinte naponta érkeztek a hírek az Ebola-járványról. Meglepne bárkit is, ha mégis azt mondanánk, hogy messze nem volt az Ebola-fertőzés okozta halálozások száma az első 10 között?

Sokkal meglepőbb az a tény, hogy a legtöbb halálos áldozatot szedő betegségek legalább részben megelőzhetőek lennének: megfelelő egészségügyi intézkedésekkel, és egészségtudatos életmóddal. Az első 5 haláloki tényezőben nincs jelentős változás az elmúlt évtizedben, de bizonyos mértékben csökkent a halálozások száma. Lássuk a listát!

1. CAD, koronáriabetegség, érelzáródással járó szívbetegség

A világon jelenleg a CAD szedi a legtöbb áldozatot… A más néven isémiás szívbetegségnek is nevezett (ISZB) kórkép akkor fordul elő, ha a szívet ellátó koszorúerek szűkülete miatt romlik a szív saját vér- és oxigénellátása. A WHO szerint 2012-ben mintegy 7,4 millió volt a világon a CAD miatt bekövetkező halálozás. Ez az összes haláloknak kb. 13,2%-át tette ki abban az évben. Az amerikai CDC nevű egészségügyi hivatal adatai szerint az USA-ban minden évben mintegy 600 ezer ember hal meg valamilyen szívbetegség következtében.

Ezért Amerikában is a CAD áll az élen a haláloki tényezők között, a fenti 600 ezres adatból 380 ezer halálozás emiatt következik be. Kockázatai között szerepel a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás. A rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás és a testsúlykontroll viszont megelőzheti a CAD kialakulását. Sokat számít természetesen az gazdag- vagy szegényebb országról beszélünk, Amerikában és az EU számos országában, a fejlettebb egészségügy miatt jobbak az adatok. A fejlődő országok területén viszont növekszik a koronáriabetegség miatti halálozás.

2. Stroke, agyi érkatasztrófa

A stroke (szélütés) akkor következik be, ha agyi érelzáródás, vagy vérzéses agyi esemény következik be. A súlyos agyi oxigénhiány perceken belül halálos szövődménnyel járhat. A WHO szerint az említett 2012-es évben 6,7 millió volt a világon a stroke miatt bekövetkező halálozás. Ez az összes haláloki tényező 11,9%-a. Az USA-ban évente mintegy 130 ezer beteg hal meg stroke következtében, ez olyan mintha 4 percenként meghalna valaki…

Jellemző, hogy minden 4. stroke mögött már előzetesen elszenvedett másik stroke/agyi esemény is meghúzódik. A szélütés nemcsak vezető halálok, de a visszamaradó fogyatékosságnak is vezető oki tényezője. A kockázatok hasonlóak a fentebb említett koszorúérbetegséghez, és itt is állíthatjuk, hogy a megelőzés, az életmódi tényezők csökkenthetik a kockázatot.

3. COPD, krónikus, légúti szűkülettel járó betegség

A COPD krónikusan fennálló, előrehaladó típusú légúti betegség, legfőbb jellemzője a légzés nehezítettsége, krónikus légcsőhurut, légúti tágulat is kíséri általában. A WHO adatai 3,1 millió halálozást mutatnak a 2012-es vizsgálatban. Ez az összes halálozás 6,5%-át jelenti, az arány 2000 óta nem változott. 2004-es adatok szerint a világon mintegy 64 millióra tehető a COPD-betegek száma.

A betegség kialakulásának elsődleges oka a dohányzás, és a passzív dohányzás is. Fontos tényező a légszennyezés, kül- és beltérben egyaránt. A betegség a férfiakat s nőket azonos arányban érinti. Jelenleg nem gyógyítható, de progressziója gyógyszeres kezeléssel lelassítható. Amerikai (USA) adatok szerint 2011-ben 12,7 millió volt a COPD-beteg, de számos esetben egyéb légúti betegség is fennállt náluk. Az egyes amerikai államok között nagyok voltak a különbségek – feltehetően az eltérő környezeti viszonyok, ipari működés, légszennyezés, CO2 kibocsátás helyi szabályozásai is belejátszhatnak ebbe a körképbe.

4. Alsó légúti (főként a tüdőt érintő) fertőzések

A WHO adatai szerint 2012-ben mintegy 3,1 millió volt az alsó légúti fertőzések miatti halálozás a világon (ide tartozik a tüdőgyulladás, hörghurut és az influenza okozta halálozás). Az influenza mint tudjuk szezonális: az északi félteken december-február, s déli féltekén június-augusztus hónapokra tehető. A trópusokon viszont egész évben előfordulhat… Az amerikai statisztika szerint az USA-ba külföldi utazásról visszatérő lakosok 20%-a keresi fel orvosát légúti fertőzés miatt. A légúti fertőzéseknek kedvez a zárt közösségi tér, utazás, zsúfolt helyek, a fokozott migrációs aktivitás.

5. Légúti rákbetegségek (légcső- hörgő- és tüdőrák)

Zs1019


A légúti rosszindulatú daganatos betegségek vezető oka a dohányzás, a másodlagos, vagy passzív dohányzás és a környezeti ártalmak, toxinok. A WHO adatai szerint a vizsgálat évében 1,6 millió volt a világon a légúti rákbetegségek miatti halálozás, ez az összes halálozási ok 2,9%-át jelenti.

6. HIV-fertőzés és AIDS

Az 1980-as évektől felbukkant, szexuális úton terjedő vírusfertőzés okozza az AIDS-t, amely az ún. szerzett immunhiányos szindróma. Az AIDS krónikusan fennálló, és az életet is veszélyeztető állapot. Az amfAR AIDS kutató intézet adatai szerint a kezdetektől mintegy 39 millióan haltak meg HIV/AIDS következtében. 2013-ban mintegy 1,5 millió beteg vesztette életét AIDS miatt a világban, ez az összes halálozás 2,7%-a.

2012 végén, 35,3 millió volt a HIV-fertőzöttek száma. Napokra vetítve, minden nap 5700 ember fertőződik HIV-vel a világon… Az arányok természetesen földrészenként igen változóak. A szubszaharai afrikai területek a legsúlyosabban érintettek, itt minden 20. ember HIV-fertőzött. Másképpen: itt él a világ HIV-fertőzöttjeiken közel 70%-a. Ha a gyermekeket nézzük, még rosszabb az arány ebben a régióban: mintegy 91%.

7. Hasmenéssel járó betegségek

Hasmenésnek minősül, ha napi háromnál több a székletürítés gyakorisága. Ha a hasmenés elhúzódó, több napig tart, veszélyes lehet a só- és folyadékvesztés miatt. A halálozás általában a dehidráció, a súlyos folyadékveszteség miatt alakulhat ki. A hasmenés általában bélrendszeri fertőzés következménye, lehet vírus-, baktérium-, vagy parazita-eredetű. A fertőzés gyorsan terjedhet fertőzött víz-, vagy élelmiszerek révén. Főleg a fejlődő országokban gyakori, ahol rosszak a higiéniás viszonyok.

A WHO adatok 2012-ben 1,5 millió ember halt meg hasmenés (diaré) következtében, ami az összes halálozás mintegy 2,7%-át jelenti. (Itt jelentős a csökkenés, 2000-ben még 2,2 millió volt a halálozás.) 5 éves kor alatti gyermekeknél a 2. vezető halálok a világon! A legtöbb gyermek Afrikában és Délkelet-Ázsiában hal meg hasmenés következtében. Banálisnak tűnik, de igen fontos a helyes kézmosás a hasmenés megelőzésében, ezzel az esetek 40%-kal csökkenthetőek lennének. Kétségtelenül van fejlődés e téren, de sokat segíthet a higiéniai viszonyok - és a vízminőség javítása. Az elérhető orvosi/egészségügyi ellátás e tekintetben döntő tényező.

8. Diabetes mellitus, cukorbetegség

Mindkét típusú cukorbetegséget ide számít a WHO statisztikája, tehát az autoimmun eredetű, inzulinhiányos 1-es, és a „szerzettként” kialakuló, életmód- és táplálkozás alapú 2-es típusút egyaránt. 2012-ben mintegy 1,5 millió haláleset volt cukorbetegségnek betudható. A cukorbetegség szövődményei miatt magasabb a halálozás aránya az alacsony- és közepes jövedelmű országokban.

9. Koraszülés, szövődményekkel járó szülés

A WHO 2012-es adatai szerint koraszülés és alacsony szülési súly miatt mintegy 1,1 millió volt az újszülöttkori halálozás. Az esetek háromnegyede az élet első hetére tehető. Ez is főként a fejlődő országok problémája, az egészségügyi ellátás fejletlensége miatt. A jobb terhesgondozás és újszülöttkori ellátás sokat javíthatna ezen a problémakörön.

10. Tuberkulózis (tbc)

A tbc is a tüdő fertőzéses eredetű betegsége, a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza. A múlt század hatvanas évei óta védőoltás is létezik ellene, és vannak hatékony antibiotikumok. (Újabb vegyületek nincsenek, a szerk.) Egyes törzseik azonban rezisztenssé váltak a kezelésre, és bizonyos életmódi sajátságok (pl. kábítószerfogyasztás, hajléktalanok, immunhiány) jobban hajlamosít a tbc-re.

A betegség tehát most is jelen van, a 2012-es adatok szerint 900 ezer volt a halálesetek száma a világon. Jellemzőbb a szegény, és rossz higiéniával bíró országokban. A HIV-fertőzöttek között is gyakoribb, éppen az immunhiány miatt.

forrás: facmedicine.com

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész