Szívvel főzünk! Szíves Szakácskönyv (részletek, 1.)

27 Dec 2019 Hozzászólások:  Megtekintések: 
bbq-sz--sz.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

A kötet egy orvos-szerző házaspár, kedves barátaim: Dr. Matos Lajos(+) és Dr. Lengyel Margit műve. A cél az volt, hogy hívjuk fel a figyelmet a fontosabb szív- és érbetegségeknél a helyes táplálkozás fontosságára, és adjunk közre hasznos recepteket. Ezek mind az ő kipróbált receptjeik egyébként.

1. rész: Egy kis tudomány – Egy kis főznivaló

„Különös erőt, jelentőséget tulajdonítunk a mellkasunkban dobogó izomcsomónak – szenvedélyt és igazi gondolatokat, melyek az ész uralta világ fölött is képesek helyesen dönteni… sok olyan képességet próbálunk ráhúzni erre a roppant megbízhatóan működő különös pumpára – amihez semmi köze – miközben elhanyagoljuk, és nem azért emlegetjük, amiért valóban csodálatos.”

Néhány adat

A szív- és érrendszeri betegségek az egész világon a halálozási statisztika élére kerültek. Az első helyeken álló szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa (stroke) egy korábbi vizsgálat évében, a világon mintegy évi 10 millió halottért volt felelős. Angliában megkérdezték az orvosokat, mit gondolnak, az emlőrák vagy az infarktus gyakoribb-e a nők körében, sajnálatos tény, hogy náluk is a szívinfarktus áll az első helyen.

Mi van a háttérben?

A szív- és érbetegségek hátterében gyakran áll az érelmeszesedés. Köztudott, hogy az erek falában zsírral teli „tömlők” rakódnak el, melyek később elmeszesednek. A híres német professzor, Rudolf Virchow ezt krónikus gyulladásnak tartotta, melyet később sokféle teória szorított ki. Most ismét ott tartunk, hogy az érelmeszesedés – voltaképpen mégis csak krónikus gyulladás.”

Néhány recept kedvcsinálónak:

B B Q m á r t á s

hozzávalók: 2 apróra vágott lilahagyma, 2 ek olaj, 1 csésze paradicsompüré, 3 ek citromlé, 3 ek barna cukor, 2 ek Worcester-szósz, 1 ek mustár, ½ csésze víz, bors/só.

elkészítés: alaposan keverjük össze a hozzávalókat, kis lángon főzzük, amíg a hagyma is krémszerű lesz.

Energiatartalom: 114,8 kcal
fehérje:3,8 g, szénhidrát: 24,4 g, zsír: 0,6 g

Sz

K á p o s z t á s  c s i r k e r a g u

hozzávalók: 2 szelet, kisebb kockára vágott csirkehús, 40 g szeletelt gomba, 100 g finomra vágott káposzta, 1 ek mogyoróolaj, 1 ek szójaszósz, 1 kk kukoricakeményítő, ½ csésze erőleves.

elkészítés: serpenyőben felforrósított olajban megsütjük a csirkehúst, majd hozzáadjuk a gombát és a káposztát. Felöntjük az erőlevessel, rövid ideig pároljuk. A szójaszószt elkeverjük a kukoricakeményítővel és hozzáadjuk a raguhoz. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Kifőtt tésztára öntjük, azonnal tálaljuk.

Energiatartalom: 121 kcal
fehérje: 19,3 g, szénhidrát: 2,2 g, zsír: 6,55 g

B u r g o n y a – p a l a c s i n t a

hozzávalók: 4-5 nagyobb, hámozott burgonya, 4 ek olaj, 1 gerezd fokhagyma, bors és ízlés szerint egyéb fűszerek

elkészítés: a hideg vízbe áztatott burgonyákat (1 óra) kivesszük, megszárítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük, átöblítjük, lecsorgatjuk, a feles folyadékot kinymkodjuk, konyharuhán leszárítjuk.

Serpenyőbe teszünk 1 kanál olajat, beledobjuk a fokhagymát, 1 perc sütés után kidobjuk onnan. A burgonyamasszát fűszerezzük, felét a serpenyőbe terítjük, tetejét megkenjük olajjal, lefedve közepes tűznél kb. 15 percig sütjük, a fedőt időnkét megemelve. A fedőt a serpenyőre szorítva, megfordítjuk az edényt, a „palacsintát” a fedőről visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, és a másik oldalt is megsütjük, szintén 15 p.

Ha megsültek a palacsinták, kínálhatjuk köretként, vagy 1-1 kanál tejföllel.

Energiatartalom: 185 kcal
fehérje: 2 g, szénhidrát: 27 g, zsír: 8 g.


A következő részben:

Egy kis tudomány (2.), három finom recept.

forrás: Matos-Lengyel: Szíves szakácskönyv (Képzett Beteg Könyvek sorozat)

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész