Nem csak a rossz memória utalhat demenciára!

27 Dec 2019 Hozzászólások:  Megtekintések: 
demencia2.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Kevésbé ismert tünetekről beszél a neurológus

Számos oka lehet a demencia kialakulásának, éppen ezért tünetei is szerteágazóak. Neurológus szakorvos beszél a leggyakoribb jelekről.

A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavar is járhat átmeneti szellemi hanyatlással.

Éppen ezért fontos még idejében diagnosztizálni a betegséget, hogy a megfelelő kezeléseket el tudják végezni a szakorvosok. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus szakorvos szerint a vizsgálatok célja azon betegségek felismerése, amelyekre elérhetők terápiás eljárások.

A demenciának több típusa ismert

A progresszív demencia, azaz előrehaladó elbutulás az agysejtek elvesztésével járó neurológiai betegség, melynek számos oka lehet.
• Vaszkuláris demencia: az agy körül írt vérellátási zavarának, oxigénellátásának csökkenésének következménye, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Ezt eredményezheti kis erek elzáródása vagy nagy verőerek elzáródása nyomán kialakult agylágyulások.
• Lewy-testes demencia: rendellenes szerkezetek, Lewy-testek jelennek meg az agyban, és vezetnek az idegsejtek elhalásához.
• Fronto-temporális demencia: az agy ezen területein rendellenes fehérjelerakódások okozzák a neuronok elhalását.
• Kevert demencia: többféle típusú demencia van jelen, és a tünetek is igen változatosak.
• Lassú vírusbetegségek okozta demenciák, mint például a Jacob-Creutzfeld-kór.

A legismertebb, demenciával járó betegség az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór általában fokozatosan jelentkezik: először csak enyhe memóriazavarokkal, tanulási nehézségekkel. Jel lehet a „megfelelő szó” használatának nehézsége, problémamegoldó képesség hanyatlása, döntéshozatalok nehezedése, vagy a tárgyak három dimenzióban történő érzékelésének zavara.

Demencia2


Alzheimer-kórnál, ahogy más típusú demenciáknál is az első fő tünet a rövid távú memória romlása: az érintettek elfelejtik, amit nem sokkal korábban tettek vagy mondtak, de a régmúlt eseményeire még teljesen tisztán emlékezhetnek.

A mindennapi „rutin” feladatok, mint a tisztálkodás, öltözködés, evés egyre nehezebb, végül kivitelezhetetlenné válik számukra. Inkontinenssé válhatnak, az esetek többségében magatartásuk, személyiségük is megváltozik.

Összességében a teljesítőképesség mind mentális, mind fizikális szinten folyamatosan csökken; a betegek egy idő után önellátásra is képtelenné válnak, egyre nagyobb mértékű - 24 órás - felügyeletet igényelnek, végül legtöbbször valamilyen testi betegség szövődménye okozza a páciensek halálát.

• Rövidtávú emlékezetkiesés.
• A mindennapi tervezés, döntéshozatal, figyelem nehézségei.
• Beszédzavar, azaz afázia.
• Begyakorolt mozgások zavarai, apraxia.
• Agnózia, azaz tárgyak, személyek felismerésének nehézsége.
• Pszichés változások, zavarok, mint a szorongás, félelem, depresszió.
• Motiváció hiánya, korábban kedvelt tevékenységek feladása.
• Személyiség megváltozása: agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság.
• Alvászavarok, éjszakai ködös tudatállapotok megjelenése.
• Vegetatív zavarok: mint a széklet-, vizeletürítés szabályozásának nehézségei.

forrás és a cikk folytatása: femina.hu, Neurológiai Központ

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész