A katéteres abláció tízszer hatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés

27 Dec 2019 Hozzászólások:  Megtekintések: 
abl--ci--.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

Magyarországon pedig mintegy 300 ezer embert érint a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció, amelynek jellemző tünete a szabálytalan és gyakran szapora szívverés. Az aritmia súlyos szövődményekhez, például vérrögök kialakulásához vezethet, illetve ötszörösére növeli a szívelégtelenség és 2,4-szeresére a szélütés kockázatát.

Az abláció a leghatékonyabb terápia, de csak a betegek töredéke jut hozzá

A Biosense Webster, a Johnson & Johnson kardiológiai üzletága a legfrissebb kutatási eredmények alapján elkészített jelentése a kezelési módok hatékonyságát is górcső alá veszi. Többek között az antiaritmiás gyógyszereket és a katéteres ablációt vizsgáló független kutatásokat tekinti át.

A katéteres abláció olyan műtéti beavatkozás, amely során a szívben elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését. A jelentés megállapította, hogy bár a gyógyszeres kezelés a pitvarfibrilláló betegek maximum felénél (52%) hatásos, ennek ellenére a műtétre alkalmas betegek mindössze 4%-án végeznek katéteres ablációt, pedig ez a beavatkozás a vonatkozó vizsgálatok szerint tízszer hatékonyabb a betegség progressziójának késleltetésében.

Magyarországon éves szinten összesen 4200 ablációt végeznek, amelynek közel a felét már pitvarfibrilláció miatt végzik, amely EU viszonylatban jó aránynak számít. Ugyanakkor még mindig sokan nem tudnak betegségükről és csak lassan, vagy egyáltalán nem juthatnak hozzá a számukra hatékony terápiához.

A pitvarfibrilláló betegek ellátása mindenkori prioritás


Prof. Dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának Elnöke, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai részlegének vezetője elmondta, hogy hazánkban a klinikán végzik el a legtöbb pitvarfibriláció miatti katéteres beavatkozást. “

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amely jelentősen növeli a stroke rizikót, és bár közvetlen életveszélyt önmagában ritkán okoz, de jelentősen rontja a betegek életminőségét és ezen túl az egészégügyi ellátó rendszert is nagy mértékben terheli.

A gyógyszeres terápiák önmagában sajnos nem kellően hatékonyak, az eszközös kezelés, az úgynevezett pitvarfibrilláció abláció a betegek legnagyobb részénél azonban tartós ritmuszavarmentességet és jelentősen javuló életminőséget eredményez.”

Dr. Zima Endre, SE VSZEK egyetemi docens, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport elnöke szerint a pitvarfibrilláló betegeknél az életminőség visszaállítása, a potenciális szövődmények kivédése a munkaképesség visszaállítását és a GDP növelhetőségének zálogát jelenti. “

A pitvarfibrilláció felismerésének oktatása a lakosság körében igen fontos. A beteget oktathatjuk egyszerű módszerekre, pl. vérnyomásmérő aritmia kijelzésének figyelésére, pulzusszámlálásra, pulzusszámláló okos-alkalmazások, vagy eszközök használatára, vagy a betege maga rendszeresen ellenőriztetheti EKG-ját alapellátó intézményben, háziorvosi rendelőben.

Dr. Sághy László egyetemi adjunktus, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Elektrofiziológiai Munkacsoportja vezetőjének tapasztalata szerint a betegek legalább egyharmadának még ma sincs tudomása arról, hogy szívritmuszavara van. “

A betegség gyógyítása komplex feladat, gyógyszeres terápiára és pitvarfibrilláció ablációra egyaránt szükség lehet. Utóbbi annál hatékonyabb, minél korábbi fázisban sikerül alkalmazni a betegség megjelenése esetén, köszönhetően a progresszió jelentős késleltetésének.”

forrás: medicalonline.hu

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész