Kérdezze meg gyógyszerészét!

12 Jun 2021 Hozzászólások:  Megtekintések: 
patika-kep.jpg
dr. Székely Gábor
Közzétette dr. Székely Gábor

A szlogen évek óta elhangzik a gyógyszerreklámok után, de tudomásom szerint még soha senki, egyetlen közvélemény-kutató cég sem foglalkozott azzal, hogy megvizsgálja: tényleg fontos-e az embereknek a szakmai tanács, és hogy kik és miről kérdezik meg a gyógyszerészeket.

Elkötelezetten hiszek abban, hogy a gyógyszerész „kapuőr-szerepének” egyre nagyobb jelentősége van és lesz, annak ellenére, hogy az egészségről, betegségről,gyógyszerekről, gyógyító termékekről egyre több tudományos, népszerűsítő kiadvány, internetes weblap, újság jelenik meg. Az egészség fontos médiatémává kezd válni, ami annak köszönhető, hogy a médiumok - saját olvasótáboruk növelése érdekében – tudatosan foglalkoznak az embereket érdeklő területekkel.

Nagyon fontos folyamat a tudomány demokratizálódása is, hiszen néhány éve, évtizede még az egészségügyi szakma privilégiumának számított a betegségek tüneteinek, terápiájának ismertetése. Ma már egyes közéleti, ismert emberek egészségügyi problémái, egyéni tragédiái is felhívhatják a figyelmet a prevenció, a megelőzés fontosságára, a gyógyítás folyamatának sikerességét befolyásoló tényezőkre, az egészségügyi kormányzat által fontosnak és súlypontinak tartott kérdések társadalmi vitájára.

Látható és érezhető módon az emberek, de főleg a családos nők, asszonyok egyre többen és többet foglalkoznak az egészségükkel, a betegségmegelőzéssel. Egyre többen kíváncsiak egészségi állaputokra, vérnyomásukra, vércukor- és koleszterinszintjükre, és nemcsak orvosi vizsgálat keretében, hanem a gyógyszertárakban is igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat, érdeklődnek az egészségügyi programok, kiadványok iránt. Gyógyszertárunkban a legnépszerűbb termék a Patika Magazin – havonta 500 példányt visznek haza pácienseink, igaz, hogy más gyógyszertárakhoz hasonló módon, mi is ingyenesen biztosítjuk,azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a benne levő termékek, hirdetések, közérthető nyelven megirt szakcikkek a helyes irányba terelik az egészségről való gondolkodást.

Ezzel együtt azonban az információs aszimmetria, aránytalanság miatt sokan az egészségügyi cikkekben és tankönyvekben, internetes honlapokon talált szerekkel próbálják meg magukat és családtagjaikat gyógyítani, nem gondolva arra,hogy az öngyógyítás egyik alapvető pillére a diagnózis, vagyis annak megállapítása, hogy tüneteik mögött milyen betegség állhat. Sokszor „csak” azt érezzük, hogy gyakran feszül a gyomrunk, sokszor van hasmenésünk, megváltozott szervezetünk működése, vagy gyakrabban fáj a fejünk - ezekre a tünetekre egészségügyi szakismeretek nélkül szabadon és huzamos ideig szedhetünk vény nélkül kapható gyógyszereket, miközben súlyos és egyre súlyosbodó betegségek állhatnak a háttérben.

Egy nyári napon, a strandról jövet fiatal anyuka tolta be piros arcú, alvó gyermekét a patikába, és leégésre kért nyugtató kenőcsöt. A kismamát kikérdezve és a gyermeket látva felmerült bennünk a kétely, hátha nem egyszerűen a naptól felhevült és leégett gyermekről van szó, hanem komolyabb a baj. Megkértük az édesanyát, mérje meg a gyermek lázát ott, a patikában. Az eredmény rémisztő volt, a kisgyermeknek 40 fokos láza volt, azonnal átküldtük a gyermekorvosi rendelőbe,ahol orvosi kezelésben részesült. Ha az anyuka a strand melletti boltban, benzinkútnál vásárolt volna valamilyen krémet, lehetséges, hogy a magas láz súlyos következményekkel járt volna.

Szabolcsi kistelepülési patikába kínzó, napok óta tartó fejfájással tért be egy fiatal férfi, aki fájdalomcsillapítót kért. A gyógyszerészben felmerült a kétség, vajon jó-e, ha újabb fájdalomcsillapítót ad a betegnek, ezért átküldte a háziorvoshoz, aki a tünetek alapján azonnal mentőt hívott. A szélütést már nem tudták megakadályozni, de mivel a férfit a stroke megfelelő orvosi környezetben érte, élete megmenekült. Azóta újra dolgozik. Meggyőződése, hogy gyógyszerészének köszönheti életét.

Ilyen és ehhez hasonló esetek sokasága mutatja, hogy a szakember, a gyógyszerész igenis fontos szerepet játszik azzal, hogy a megfelelő tanácsot, intézkedést meghozza, vagyis nem a gyógyszert kiszolgáló, eladó, kereskedő. Felkészültsége, az orvostudományi egyetemen szerzett tudása alapján bizalommal fordulhatnak hozzá, akár aprónak tűnő kérdésekben is.

Dr. Szatmári Katalin gyógyszerész

 

Kulcsszavak: Üres

A megosztóról

dr. Székely Gábor
Ebben a rovatban tud kérdéseket feltenni a Kedves Olvasó. Elsősorban a gyógyszerekkel kapcsolatosan, de egészség-betegség témaköreiben is természetesen, Hangsúlyozzuk, hogy a weboldal információi nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést! A kérdéseket és válaszokat csak abban az esetben publikáljuk az oldal felületén, ha ehhez hozzájárulnak és akkor is csak a személyes adatok szerepeltetése nélkül.

Egészséges életmód

Itt híreket, cikkeket közlünk az egészséges életmóddal, diétákkal, mozgásformákkal kapcsolatos tematikákat illetően. Ide kerülnek a gyógynövényekkel foglalkozó írások és hírek is.


Betegségek

E menüpontban szervek, szervrendszerek szerinti csoportosításban szerepelnek hírek, rövid közlemények és betegségleírások az érdeklődők és a betegek számára.


Gyógyszerek

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezekkel kapcsolatosan kizárólag a hatóanyagneveken szerepel minden készítmény. A cikkek, hírek hatásokkal, mellékhatásokkal, klinikai vizsgálatokkal, újabb eredményekkel foglalkoznak. Hirdetéseket nem teszünk közzé vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatosan sem. Nem gyógyszerek Itt kerülnek bemutatásra az orvostechnikai eszközök, étrend-kiegészítők és a kozmetikai termékek. Az oldal célja nem a hirdetés, hanem a korrekt tájékoztatás.

Bővebben...

Keresés Gyógyszer.Ész